Huishoudtips

Zonnebrandcrèmeklassementen van de Consumentenbond: de beste en slechtste van Nederland

33views

Met de terugkeer van warme zonnige dagen moet je jezelf betrouwbaar beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen met een goede zonnebrandcrème. En wat is de beste en meest betaalbare zonnebrandcrème? De Consumentenbond doet al jaren onderzoek naar welke zonnebrandcrèmes betrouwbare bescherming bieden en welke het minst effectief zijn. En dit jaar zijn ze verder gegaan met het testen van tientallen producten.

Voordat je de beste en slechtste zonnebrandcrème kiest, is het belangrijk om te begrijpen hoe zonnebrandcrèmes werken. Veel mensen weten niet wat de SPF-factor op de verpakking is. In een notendop geeft de SPF-factor aan hoe lang je beschermd bent tegen de schadelijke UV-stralen van de zon.

De straling hangt af van de sterkte van de zon: met een zonnewaarde van 7 kun je binnen 10-15 minuten verbranden. Als je een crème met SPF 30 gebruikt, neemt deze tijd toe tot 300-450 minuten, en SPF 50 biedt bescherming voor 500-750 minuten.

Het is belangrijk om te onthouden dat zonnebrandcrème na het openen van de verpakking 12 maanden houdbaar is. De beschermingsfactor neemt geleidelijk af, dus na een jaar wordt SPF 30 SPF 15.

Hoe worden de tests uitgevoerd?

Dit jaar heeft de vereniging tientallen zonnebrandcrèmes met SPF 30 en SPF 50 getest. Beoordelingscriteria waren onder andere UV-bescherming, gebruiksgemak, ingrediënten en het ontbreken van schadelijke additieven.

De beste

Van de crèmes met SPF 30 was Riemann P20 Sunscreen Orginal de beste met een score van 7,7 voor hoge bescherming. Op de tweede plaats staat Decathlon Active 30 solaire met een score van 7,6. Deze crème kost aanzienlijk minder. Deze kost aanzienlijk minder.

In de categorie SPF 50 zijn Garnier Ambre Solaire (7,2) en Biodermal Kids (7,1) voor kinderen de leiders. De kinderproducten zijn ook geschikt voor volwassenen vanwege het ontbreken van agressieve ingrediënten.

Minder aanbevolen

Sommige crèmes met SPF 50 boden onvoldoende bescherming en kregen een lage beoordeling, zoals Kruidvat Solait Sun Milk (2,5), Nivea Sun Kids Ultra Protect and Play (2,5) en Lidl’s Cien Sun Kids Sun Protect Cream (2,2). Het wordt afgeraden om deze producten te kopen.

De prijzen van zonnebrandcrème in Nederland zijn vrij hoog, dus het is de moeite waard om op promoties te letten. Een betere optie kan zijn om de crème in het buitenland te kopen, waar de prijzen lager zijn.

Leave a Response