Huishoudtips

Zet je wasmachine niet aan tijdens deze uren. Je zult het verschil merken in je rekeningen

36views

Terwijl de elektriciteitsprijzen blijven stijgen, zijn de Polen op zoek naar elke manier om geld te besparen. Het blijkt dat een kleine verandering in dagelijkse gewoonten al genoeg is om snel het verschil in je rekeningen te merken.

Zet je de wasmachine aan op deze tijden? Daarom zijn de kosten zo hoog

Een wasmachine, vaatwasser of magnetron zijn tegenwoordig echt onmisbare apparaten in elk huis. Velen kunnen zich zelfs hun dagelijks leven niet voorstellen zonder en beschouwen ze als onmisbaar in hun verlangen om geld te besparen. Naast gemak en tijdsbesparing zijn ze ook een manier om rekeningen te verlagen als ze goed worden gebruikt.

In de praktijk hebben ze echter de neiging om grote hoeveelheden elektriciteit “op te slurpen”, wat gevolgen heeft voor de energierekening. Hoe kan dit worden veranderd? De manier is triviaal.

Wanneer moet je de was doen zodat het goedkoper is? Je zult het verschil merken op je rekeningen
Voor het gemiddelde huishouden is het elektrische fornuis het apparaat dat de meeste elektriciteit verbruikt. Dit verbruikt gemiddeld 1 480 kWh per jaar. Met het G11-tarief bedraagt de jaarlijkse factuur voor het gebruik ervan meer dan PLN 1 100. Vlak daarachter zit de inductiekookplaat, die jaarlijks ongeveer 1.150 kWh verbruikt. Dit vertaalt zich in een jaarlijkse factuur van bijna 900 PLN.

Iets lager op de lijst staat een tegenwoordig bijna verplicht huishoudelijk apparaat – de wasmachine. Het werkelijke energieverbruik hangt echter voornamelijk af van de energieklasse van het apparaat. Hoe hoger de energieklasse, hoe lager het elektriciteitsverbruik. Het stroomverbruik van de meeste wasmachines, tussen 1000 en 1500 kWh, vertaalt zich in 0,7 tot 1,5 kWh per wasbeurt.

De maandelijkse kosten voor het gebruik van zo’n wasmachine, ervan uitgaande dat je het huishoudtarief G11 hebt, zijn dus ongeveer 35 PLN. Als je je dagelijkse gewoonten echter een beetje verandert, zul je veel besparen.

Wat is de beste tijd om in de wasmachine te wassen? Deze tijden zijn cruciaal

Hoewel niet iedereen zich ervan bewust is, bieden energieleveranciers verschillende tariefgroepen aan die op specifieke tijden van toepassing zijn. Als je minder wilt betalen voor elektriciteit, moet je dus niet alleen letten op je tarief, maar ook op de gebruiksuren van je individuele apparaten.

De tariefgroepen die energieleveranciers aanbieden hebben achtereenvolgens betrekking op huishoudens (tarief G11), boerderijen (tarief G12) en bedrijven (tarief G13). De kosten van de eerste groep bedragen 0,90 PLN per kWh. In dit geval ligt het tarief vast.

Het tweede, G12, is verdeeld in een piek- en dalzone – wanneer apparaten goedkopere energie gebruiken, wat zich weer vertaalt in kosten. De goedkopere zone kost 0,32 PLN, terwijl de duurdere zone 0,62 PLN per kWh kost. Overschakelen naar het G12-tarief betekent goedkopere elektriciteit tijdens de uren dat er minder vraag is naar energie – bij de meeste operatoren:

de ochtendpiek is van 6 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags,
het dal overdag is van 13.00 tot 15.00 uur (goedkopere elektriciteit),
de middagpiek is van 15 tot 22 uur,
het nachtdal geldt van 22 tot 6 (goedkopere elektriciteit).
Het derde tarief, G13, is variabel en de prijs per kWh hangt af van de tijd van het jaar – in april tot maart is de elektriciteit het goedkoopst van 13 tot 19 en 22 tot 7, terwijl het in de herfst en winter van 13 tot 16 en 21 tot 7 is.

Mensen met G12- of G13-tarieven kunnen dus een aanzienlijk verschil maken op hun elektriciteitsrekening door te plannen om bepaalde apparaten tijdens daluren te gebruiken. Als je je wasmachine laat draaien wanneer de goedkopere zone van kracht is, kun je tot 50 procent besparen op je rekening.

Leave a Response