Tuintips

Wat je niet moet bemesten met uien: 6 gevaarlijke meststoffen die je oogst zullen ruïneren

20views

Uien zijn een veeleisend gewas dat speciale aandacht vereist bij het bemesten. Verkeerd gekozen meststoffen hebben niet alleen geen nut, maar kunnen de planten ook ernstige schade toebrengen.

Tuiniers maken vaak fouten door ongeschikte meststoffen te gebruiken, wat leidt tot het afsterven van aanplantingen of een aanzienlijke vermindering van de opbrengst.

Weten wat categorisch geen uien mag bemesten, zal helpen om veelgemaakte fouten te vermijden en een gezonde en overvloedige oogst te kweken.

Verse mest

Verse mest gebruiken om uien te bemesten is een van de meest voorkomende en gevaarlijke fouten.

Onvergiste mest bevat veel stikstof in een gemakkelijk verteerbare vorm. Hierdoor bouwen planten actief groene massa op, wat de vorming van bollen negatief beïnvloedt. Bovendien kan verse mest wortelverbranding veroorzaken en een bron van verschillende ziekten worden.

Gechloreerde meststoffen

Uien zijn extreem gevoelig voor chloor, dus het gebruik van chloorhoudende meststoffen kan ernstige problemen veroorzaken.

Chloor heeft een negatieve invloed op de wortelontwikkeling, belemmert de groei van de plant en tast de smaak van de uien aan. In plaats van chloorhoudende meststoffen kun je beter sulfaatmeststoffen gebruiken.

Hoge doses stikstofmeststoffen

Een teveel aan stikstof leidt tot overmatige groei van de groene massa ten koste van de bolvorming.

Bovendien vermindert overmatige stikstofvoeding de houdbaarheid van uien en maakt het ze vatbaarder voor ziekten.

Stikstofmeststoffen moeten met mate worden toegediend en een maand voor de oogst worden gestopt.

Verse organische stoffen

Naast verse mest zijn andere soorten vers organisch materiaal zoals compost, humus of groene meststoffen ongewenst. Ze kunnen een bron zijn van verschillende ziekteverwekkers en plagen aantrekken.

Organische meststoffen moeten goed verteerd zijn en ruim van tevoren worden toegediend, uiterlijk in de herfst van het voorgaande jaar.

Houtas in grote hoeveelheden

Hoewel houtas een waardevolle bron van kalium en micronutriënten is, kan overmatig gebruik schadelijk zijn voor uien.

Overmatig gebruik van as leidt tot een sterke stijging van de pH van de bodem, wat de opname van voedingsstoffen door planten negatief beïnvloedt. As moet met mate worden gebruikt, niet meer dan 100-150 g per vierkante meter.

Minerale meststoffen zonder rekening te houden met de bodemsamenstelling

Het toedienen van minerale meststoffen zonder voorafgaande bodemanalyse kan leiden tot een verstoring van het nutriëntenevenwicht.

Een teveel aan bepaalde elementen kan de assimilatie van andere elementen blokkeren, wat een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van planten. Alvorens meststoffen toe te dienen, is het aanbevolen om een agrochemische analyse van de bodem uit te voeren en een bemestingsplan op te stellen rekening houdend met de verkregen resultaten.

Eerder vertelden we je hoe je watermeloenen moet bemesten.

Leave a Response