Fitnesstips

Wat is volgens de neurowetenschap de ideale oefening om het geheugen te versterken?

32views

Een onderzoek van Conicet heeft aangetoond welke specifieke cardio-oefening het meest gunstig is om ruimtelijke cognitieve stoornissen tegen te gaan.

Lichaamsbeweging heeft meerdere voordelen voor de algemene gezondheid, maar de specifieke invloed ervan op de cognitieve functie is het onderwerp van neurowetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers van Conicet ontwierpen een nieuwe test binnen een virtual reality-omgeving en concludeerden dat er een specifieke oefening is die het ruimtelijk geheugen kan verbeteren.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift iScience, toonde veelbelovende resultaten voor het gebied van de geestelijke gezondheid, meer bepaald voor patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen, aangezien werd vastgesteld dat 25 minuten lichaamsbeweging op een stationaire fiets het ruimtelijk geheugen verbetert.

Wat is volgens de neurowetenschappen de ideale oefening om het geheugen te versterken?

Waarom hadden mensen baat bij lichaamsbeweging? “Waarschijnlijk omdat de korte oefentijd specifiek het ruimtelijk geheugen ten goede kwam, dat op dat moment geconsolideerd werd. Dit effect werd niet gevonden wanneer de fysieke activiteit werd uitgevoerd voordat het geheugen werd opgeroepen,” legt Daniela Ramírez Butavand uit, eerste auteur van het onderzoek en promovenda bij Conicet.

Het is vermeldenswaard dat de taak werd uitgevoerd in een gecontroleerde en plausibele omgeving, die ervoor zorgde dat er geen externe fouten of ondeugden konden worden geïntroduceerd door het met de computer gecreëerde virtuele universum.

Het verschil met andere onderzoeken is dat de meeste gericht zijn op het effect van chronische lichamelijke activiteit, terwijl dit onderzoek zich richtte op het effect van lichamelijke activiteit door sedentaire mensen op dat type geheugen.

Leave a Response