Gezondheid

Wat is het effect van gember-kaneelthee op de maag?

32views

Wat zijn de voordelen van het drinken van gemberthee met kaneel? Deze planten kunnen voordelen hebben voor je spijsvertering dankzij de eigenschappen die zijn onderzocht.

Kaneel-gemberthee is een preparaat dat als combo wordt gebruikt om buikpijn te bestrijden of zelfs om griepsymptomen te verlichten, maar wat is het effect ervan op het lichaam, is het een effectief huismiddeltje?

Het Encyclopedisch Woordenboek van de Mexicaanse Gastronomie definieert kaneel als een “specerij die wordt verkregen uit de takken van de kaneelboom” en vermeldt zelfs dat de variëteit aan toepassingen die van chilipeper in de Mexicaanse keuken overtreft, waardoor het onmisbaar is in huis.

In het geval van gember beschrijft hij het als een “aromatische, kruidige knol” die vooral in Azië en Europa als specerij wordt gebruikt, en de verscheidenheid aan toepassingen in zoete en hartige gerechten maakt het misschien wel het equivalent van kaneel in die plaatsen.

Maagbeheereigenschappen: Welk effect heeft kaneel-gember op het lichaam?

Beschikbare onderzoeken naar kaneel en gember (afzonderlijk) zijn het erover eens dat beide bestanddelen hebben die positieve effecten hebben op het lichaam.

Hoewel je goede resultaten kunt zien bij het consumeren van een aftreksel, moet je er rekening mee houden dat dit drankje geen medische behandeling is, noch deze kan vervangen, en veel van de eigenschappen die zijn onderzocht op deze plant kijken niet naar thee als zodanig, maar naar andere producten zoals extracten of supplementen.

Beide planten zijn het eens over een aantal potentiële voordelen voor het spijsverteringsstelsel, die als een dubbel hulpmiddel dienen bij het opnoemen van hun voordelen.

Verbetert de spijsvertering

Gespecialiseerde sites zoals WebMD en voedingsdeskundige Michelle Hyman voor Eat This, Not That zijn het erover eens dat de bestanddelen van kaneel (kaneelaldehyde) in combinatie met die van gember (gingerolen en shogaolen) de snelheid bevorderen waarmee voedsel door de maag wordt verwerkt en verteerd, wat helpt bij het verbeteren van symptomen zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel en constipatie.

Bovendien bevatten ze een hoog gehalte antioxidanten die het systeem beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen en waarvan de frequente consumptie hartaandoeningen, neurodegeneratieve ziekten of vroegtijdige veroudering kan helpen voorkomen, meldt Healthline.

Tegen ontstekingen

De polyfenolen in kaneel en gember werken samen om een dubbel ontstekingsremmend effect te genereren, zoals BBC Good Food rapporteerde over de eigenschap van deze ingrediënten die chronische ontstekingen kunnen bestrijden. Dit effect is ook merkbaar op buikniveau als het gaat om menstruatiekrampen, winderigheid, trage spijsvertering of indigestie.

In dit verband suggereert LiveStrong dat kaneel E. coli kan bestrijden, een bacterie die in verband wordt gebracht met maag-darmontsteking die wordt geassocieerd met gastritis.

Chronische indigestie

Volgens Healthline, een website over gezondheid, kan een matige consumptie van gember helpen bij de behandeling van chronische indigestie, hoewel studies geen uitsluitsel geven. Hetzelfde geldt voor kaneel, dat van oudsher wordt gebruikt om indigestie te behandelen.

Verlicht misselijkheid

Het Johns Hopkins Health Center beweert dat gember een ingrediënt is dat misselijkheid kan verlichten en braken kan voorkomen. Dit effect komt overeen met het traditionele gebruik van kaneel, volgens de Digital Library of Traditional Mexican Medicine, waar diarree, braken en gal onder de toepassingen worden genoemd.

Versnelt de spijsvertering

Kaneel en gember zijn afzonderlijke ingrediënten die apart zijn geanalyseerd op hun mogelijke effecten op het versnellen van de spijsvertering. LivesStrong beschrijft kaneel als een carminatief kruid, dat darmgas verlicht en de spijsvertering bevordert.

In het geval van gember beweert Mount Sinai op zijn website dat het een ingrediënt is dat gebruikt wordt om sommige maagpijnen te behandelen en zelfs de spijsvertering te versnellen.

Andere mogelijke effecten van kaneel- en gemberthee
Verbetert de insulinegevoeligheid: Eenmaal in de maag en na het natuurlijke verteringsproces kunnen de bestanddelen van kaneel en gember helpen om insuline beter te synthetiseren, suggereert Healthline.
Versterkt het immuunsysteem: Het drinken van gemberthee met kaneel kan antivirale eigenschappen hebben, waarbij studies die Healthline aanhaalt wijzen op een voordeel tegen HIV-1, de meest voorkomende stam van HIV. Dit verbreedt het bereik van de waarschijnlijke bescherming tegen virussen zoals griep en dengue, hoewel er meer onderzoeken nodig zijn om deze effecten te bevestigen.

Contra-indicaties van kaneelthee met gember

Volgens de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten kan de consumptie van kaneel in grote hoeveelheden of gedurende langere perioden het volgende veroorzaken

Leverschade door cumarine (minder aanwezig in de Cassia-variëteit).
Zweren
Maagdarmproblemen
Allergische reacties
Terugvloeiing
In het geval van gember noemt het NIH als bijwerkingen bij inname van grote doses: buikpijn, brandend maagzuur, diarree en irritatie van mond en keel.

Hoe wordt kaneel-gemberthee bereid?

Kaneel-gemberthee wordt bereid door 300 milliliter water te koken en er een paar kaneelstokjes aan toe te voegen, samen met een theelepel verse of gedroogde gember; laat een paar minuten trekken en het is klaar om te drinken.

De smaak van deze ingrediënten samen kan worden versterkt omdat het een knol is met een ‘pittige’ smaak die zich mengt met de sterke kaneel, hoewel de natuurlijke zoetheid het een meer smakelijke thee maakt.

Leave a Response