Tuintips

Wat aardappelen te eten geven in de knopfase: geheime recepten voor een recordoogst die zelfs ervaren tuiniers zullen verrassen

19views

De knopfase van aardappelen is een belangrijke periode waarin de basis van de toekomstige oogst wordt gelegd.

In deze periode hebben planten vooral voedingsstoffen nodig om sterke stengels, weelderig loof en, het belangrijkste, een sterk wortelstelsel met talrijke knollen te vormen.

De juiste bemesting tijdens deze periode kan de sleutel zijn tot een rijke oogst die de verwachtingen van zelfs de meest ervaren tuiniers overtreft.

Het belang van bemesten tijdens de knopfase

De knopperiode wordt gekenmerkt door de actieve groei van het bovengrondse deel van de aardappel en het begin van de knolvorming. In deze periode hebben planten een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen, vooral stikstof, fosfor en kalium.

Tijdige en evenwichtige voeding helpt aardappelen om hun potentieel te realiseren en legt de basis voor een overvloedige oogst.

Complexe minerale meststoffen

Het gebruik van complexe minerale meststoffen is een van de meest effectieve manieren om aardappelen te voorzien van alle benodigde elementen.

Meststoffen met NPK-verhoudingen van 1:2:2 of 1:1:1:1 zijn ideaal voor bemesting tijdens de knopfase. Ze leveren stikstof voor de groei van de groene massa, fosfor voor de wortelontwikkeling en kalium voor de knolvorming.

Organische meststoffen

Voor aanhangers van biologische landbouw zijn infusies van koeienmest of kippenmest een uitstekende keuze.

Deze natuurlijke meststoffen zijn rijk aan stikstof en andere sporenelementen. Het aftreksel van koemest wordt bereid in een verhouding van 1:10 en kippenmest – 1:20. Voor gebruik moet de oplossing worden gezeefd en verdund. Voor gebruik moet de oplossing worden gezeefd en verdund met water in een verhouding van 1:10.

Asmeststof

Houtas is een echte schatkamer voor aardappelen. Het is rijk aan kalium en fosfor en bevordert de vorming van grote en gezonde knollen.

As kan droog worden toegepast, door 1-2 eetlepels onder elke struik te strooien, of in de vorm van een wateroplossing (200 g as per 10 liter water).

Bemesting met boorzuur

Boor speelt een belangrijke rol bij de bloei en knolvorming. Een oplossing van boorzuur (2 g per 10 liter water) helpt om de bestuiving van bloemen te verbeteren en knolvorming te voorkomen. Deze oplossing is vooral effectief bij droog weer.

Magnesiumbemesting

Magnesium is essentieel voor fotosynthese en zetmeelvorming in knollen. Voeding met magnesiumsulfaat (20-25 g per 10 liter water) helpt vergeling van bladeren voorkomen en verbetert de smaak van aardappelen.

Fosfor-kalium meststoffen

Tijdens de knopfase is het belangrijk om de aardappel niet te veel stikstof te geven om overmatige loofgroei ten koste van de knolvorming te voorkomen. De nadruk moet liggen op fosfor-kaliummeststoffen, die de knolvorming en -groei bevorderen.

Micronutriënten

Toepassing van micronutriënten in chelaatvorm kan de aardappelopbrengst aanzienlijk verhogen.

Complexe preparaten met ijzer, mangaan, zink en koper helpen planten om essentiële voedingsstoffen beter op te nemen en verhogen hun weerstand tegen ziekten.

Methoden van bemesting

Meststoffen kunnen zowel met de wortel als met het blad worden toegediend. Worteltoepassing is effectiever, maar vereist zorgvuldigheid om het wortelsysteem niet te beschadigen.

Topdressing (sproeien op het blad) zorgt ervoor dat voedingsstoffen snel bij de planten komen en is vooral nuttig bij tekorten aan micronutriënten.

Voedingsfrequentie

In de knopfase is het voldoende om 1-2 bemestingen uit te voeren met een interval van 10-14 dagen. Het is belangrijk om niet te veel meststoffen te gebruiken, omdat een teveel aan voedingsstoffen de knolrijping kan vertragen en de knolkwaliteit kan verslechteren.

Eerder vertelden we je hoe je een uitstekend dacha-middel van gierst kunt bereiden.

Leave a Response