Huishoudtips

Wasmachines hebben een functie die veel mensen niet kennen: Hij wordt gebruikt om hardnekkige vlekken te verwijderen

28views

De goede oude wasmachine heeft misschien niet de glamour van een RTX 5090 of het prestige van een smartphone van €1.000, maar het is ongetwijfeld een technologisch hoogstandje.

En het is onze taak om jou te laten zien hoe je het beste uit je technologie kunt halen. Daarom hebben we vandaag een wastip voor je.

Wat ons is opgevallen op de redactie: In bijna elk model zit een extra vakje – dat in ieder geval weinigen van ons in het team kennen en vrijwel niemand actief gebruikt.

Dit is waarschijnlijk vooral te wijten aan het feit dat onze draaggewoonten zijn veranderd. Terwijl kleding vroeger dagen, zo niet weken, werd gedragen zonder te worden gewassen, belandt het tegenwoordig vaak al na één of twee keer dragen in de vuile was.

Omdat kledingstukken door langdurig dragen natuurlijk steeds vuiler werden, moesten onze grootouders en overgrootouders het wasgoed met de hand weken en voorwassen voordat het in de wasmachine belandde.

Veel moderne modellen hebben een functie die dit nabootst. En velen van ons zijn zich er niet eens van bewust. Of we hebben er wel van gehoord, maar weten niet waar het goed voor is. We hebben het over de zogenaamde voorwas.

Deze zit verborgen achter het mysterieuze derde compartiment van veel wasmachines, waar vaak een Romeinse I of een Arabische 1 op staat.

Wat is een voorwas?

In de voorwas of het voorwasprogramma wordt de kleding geweekt om hardnekkige vlekken los te maken. De trommel draait heel langzaam tijdens dit proces. Er moeten universele of gekleurde wasmiddelen worden gebruikt die geschikt zijn voor de voorwas. De fabrikant geeft hier meestal informatie over op de website of op de verpakking.

Het water heeft meestal een temperatuur van 30 graden en het wasproces duurt meestal zo’n 20 tot 30 minuten.

Daarna wordt het water weggepompt en begint de hoofdwascyclus.

Belangrijk: de voorwas kan de hoofdwas niet vervangen. En bijzonder delicate kledingstukken mogen er helemaal niet mee worden behandeld, maar moeten worden geweekt en op de traditionele manier met de hand worden voorgewassen.

Het voorwasprogramma wordt over het algemeen alleen aanbevolen in individuele gevallen wanneer kleding erg vuil is. Bijvoorbeeld bij hardnekkige tomaten- of koffievlekken.

Hoe zit het met het elektriciteits- en waterverbruik?

Het voorwasprogramma verbruikt ongeveer 0,3 kilowattuur elektriciteit en tien liter water per wasbeurt (via Bund der Energieverbraucher). Met drie wasbeurten per week komt dit neer op ongeveer 25 euro per jaar inclusief wasmiddel – afhankelijk van het elektriciteits- en watertarief.

Omdat vaak maar een paar kledingstukken zo vies zijn dat ze voorgewassen moeten worden, is het aan te raden om de was met de hand te doen om grondstoffen te besparen.

Giet water in een teiltje, gootsteen of geschikte kom, voeg het kledingstuk en het wasmiddel toe, masseer het voorzichtig in en laat het even staan.

Als het je niet lukt om een vlek uit een favoriet kledingstuk te verwijderen, kun je de hulp inroepen van een wasserij of een professioneel schoonmaakbedrijf.

Leave a Response