Tuintips

Wanneer en hoe plant je een avocado?

21views

Periode, methode, advies… Ontdek alles wat je moet weten over avocado’s planten.

Wat is er beter dan groenten en fruit in huis hebben? Wortelen, courgettes, rapen, tomaten, uien… Het is mogelijk om een grote verscheidenheid aan groenten in je moestuin te planten. En vandaag gaan we avocado’s bekijken.

Plantmethoden, tips en trucs, gereedschap en apparatuur, plantseizoen: ontdek alles wat je moet weten over avocado’s planten.

Wanneer avocado’s planten?

In salades, in guacamole, in wraps, met citroen… De avocado komt oorspronkelijk uit Mexico en is een van de favoriete vruchten van Frankrijk. En met een goede reden: avocado’s zijn goed voor je en rijk aan gezonde vetten, essentieel voor een gezond lichaam. Toch is het een dure vrucht, of je hem nu op de markt of in de supermarkt koopt. Dus waarom zou je thuis geen avocado planten? Natuurlijk, het zal geen grote oogst opleveren, maar je zult nog steeds kunnen genieten van lekker, vers, zelfgekweekt fruit.

Je moet je er echter wel van bewust zijn dat het planten van een avocado de juiste periode vereist. Je kunt een avocado niet op elk moment van het jaar planten, anders zal hij slecht of helemaal niet groeien.

De beste tijd om een avocadoboom te planten is dus helemaal aan het begin van de lente, d.w.z. tussen eind februari en begin april. Je moet je er echter van bewust zijn dat, afhankelijk van de regio, de plantperiode kan variëren: in feite kan het een beetje vroeger zijn, voor warmere regio’s, of een beetje later, voor koudere regio’s.

Te volgen stappen om thuis een avocadoboom te planten

Nu we meer weten over de avocado en zijn perfecte plantperiode, is het tijd om verder te gaan met de verschillende stappen die nodig zijn om hem te planten. Allereerst moet je weten dat er twee methoden zijn om avocado’s te planten: als boom of met behulp van de pit.. Vandaag zullen we ons richten op deze twee methoden.

Een avocadoboom in de grond planten

Avocadobomen vind je in veel tuincentra, zoals Truffaut en Leroy Merlin, zodra het plantseizoen begint. Maar één ding: als je je boom koopt, zorg er dan voor dat de bladeren groen zijn. Hier zijn de stappen die je moet volgen bij het planten van je boom:

 • Om te beginnen moet je de juiste plek vinden voor je avocadoboom. Avocadobomen hebben zonlicht nodig: minstens zes uur per dag. Je moet hem dus op de zon richten.
 • Vervolgens moet je de grond voorbereiden, die goed gedraineerd en niet drassig moet zijn. Vervolgens moet je de grond bemesten met een speciale groene plantenmeststof of potgrond.
 • Graaf nu een gat in de grond dat ongeveer twee keer zo groot is als de boom.
 • Haal de avocadoboom uit zijn oorspronkelijke pot en plaats hem in het gat dat je hierboven hebt gemaakt. Vul het met aarde en stamp het voorzichtig aan.
 • Als dit allemaal gedaan is, kun je overgaan naar de bewateringsfase. Je moet je avocado overvloedig water geven om de groei en wortelontwikkeling te stimuleren.

Hoe kweek je een avocadoboom in een pot?

 • Net als de avocado die in de grond geplant is, zal ook de avocado in pot op de zon gericht moeten worden, want hij heeft licht nodig. Zoek dus een plek waar hij goed blootgesteld kan worden aan de zon, zodat hij onder goede omstandigheden kan groeien.
 • Als je eenmaal de juiste plek hebt gevonden, heb je een pot nodig (groter of kleiner, afhankelijk van de grootte van je boom), wat aarde en een meststof naar keuze, meng dan alles door elkaar. Kies een pot met kleine drainagegaten. Je kunt ook kleibolletjes in de bodem van de pot doen om een drainerende laag te creëren.
 • Als dit gedaan is, kun je een gat graven dat groot genoeg is voor je boom.
 • Plaats je boom in het gat en bedek de kluit met aarde, waarbij je het voorzichtig aandrukt. Als de avocadoboom nog een beetje fragiel is, kun je de stam ondersteunen met een vrij grote stok.
 • Geef tot slot goed water. Naarmate de dagen verstrijken, kun je ook de bladeren of stengels snoeien om de groei te stimuleren. Het kan ook zijn dat je luchtscheuten hebt: laat die zitten en snoei ze niet.

Lees ook:

Hoe kweek je een avocadopit met behulp van een glas water en tandenstokers?

Nu we weten hoe je een avocadoboom in de grond en in een pot plant, gaan we leren hoe je . En het kan niet eenvoudiger: je hebt een avocadopit, een glas water en vier tandenstokers nodig.

 • Stap 1: maak je pit goed schoon
 • Stap 2: steek vier tandenstokers in de zijkanten van je kern, op regelmatige afstand van elkaar
 • Stap 3: plaats nu je pit met tandenstokers boven een glas water, zodat alleen het onderste deel van de avocadopit, d.w.z. de onderkant, het water raakt. Als alles goed is gedaan, zijn het de tandenstokers die de pit tegen de rand van het glas houden, zodat het geheel zweeft.
 • Stap 4: Ververs het water regelmatig om stagnatie te voorkomen. Vers water is bevorderlijker voor een gezonde wortelgroei. Laat alles in de open lucht staan.

Lees ons volledige rapport voor meer informatie:

Hoe lang duurt het om een avocadopit te kweken?

Je weet wat ze zeggen, in tuinieren moet je geduld hebben. Dat klopt! Als alle bovenstaande stappen zijn voltooid, zal het ontkiemen een paar weken of zelfs een paar maanden duren. Maar gemiddeld duurt het ongeveer anderhalve maand, of zelfs twee maanden. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer je een wortel uit het onderste deel van de kern zult zien komen.

Wanneer moet je de avocadopit in de grond stoppen?

Je kunt de avocadopit in de grond stoppen zodra het ontkiemen in het glas water voltooid is. Sterker nog, zodra de wortels van de pit een paar centimeter lang zijn, kun je hem overplanten in een pot gevuld met potgrond. Plant de steen zo dat het bovenste deel iets uitsteekt, met de punt naar boven.

Gereedschap en apparatuur voor het kweken van avocado’s

Om avocado’s te planten en te kweken heb je het volgende gereedschap en de juiste apparatuur nodig:

 • Beschermende handschoenen
 • Tuinschoenen
 • Een hark
 • Een gieter
 • Schaar of kleine snoeischaar (voor het knippen van stengels en bladeren)

Tips en trucs

We gaan nu verder met tips en trucs voor het planten van een avocadoboom:

 • Kies een gezonde pit van goede grootte om te ontkiemen.
 • Aarzel niet om je avocadoboom enkele weken na het planten te bemesten om de groei te stimuleren.
 • Zet je avocadoboom op een zonnige plek voor de beste resultaten, want ze hebben zon en licht nodig.
 • Bescherm je avocadoboom tegen extreme temperaturen, warm of koud, om bijvoorbeeld vorst in de vroege ochtend te voorkomen.

Fouten die je moet vermijden

Dit zijn de fouten die je moet vermijden:

 • Vermijd overbewatering van je avocadoboom, omdat dit de zaden zal laten rotten en onkruid zal aanmoedigen. Als je bovendien merkt dat de bladeren geel worden, is dat een teken van te veel water geven.
 • Verwijder onkruid zo snel mogelijk, want het zal qua groei concurreren met je avocadoboom (in de grond).
 • Vermijd het te vroeg verplanten van je steen: je moet geduld hebben. Zodra de wortels een paar centimeter gegroeid zijn, kun je hem planten.

Om te onthouden

Concluderend kunnen we zeggen dat je voor het planten van een avocado een heel specifieke plantperiode in acht moet nemen. In het geval van deze vrucht is het vroege voorjaar het beste, of tussen eind februari en begin april.

Om een avocadoboom te planten, moet je een aantal stappen volgen: de grond voorbereiden, bemesten, een gat graven, de boom verplanten en, last but not least, water geven, wat een van de belangrijkste stappen is.

Lees ook:

Leave a Response