Appels zijn een van de populairste fruitsoorten. Met de juiste verzorging en regelmatig snoeien ontwikkelt de appelboom zich gezond en draagt hij nieuw fruit. Wanneer en hoe moeten ze gesnoeid worden voor een overvloedige oogst?

Als appelbomen niet systematisch gesnoeid worden, kunnen de kronen van de bomen te dicht worden en kan de oogst verminderen. Zulke bomen kunnen ook vatbaarder zijn voor ziekten. Het is daarom de moeite waard om ervoor te zorgen dat ze een redelijk grote kroon hebben en voldoende toegang tot licht.

Wanneer appelbomen snoeien?

Appelbomen hebben speciale zorg nodig. Als het gaat om het snoeien van appelbomen, noemen tuiniers meestal twee momenten in het jaar waarop deze activiteit het meest geschikt is:

  • Zomer (eind juli en augustus)
  • winter (tweede helft van februari)

Door appelbomen in de zomer te snoeien, raak je het volgende kwijt zogenaamde “wolven”, d.w.z. jonge scheuten uit het bovenste deel van de kroon van de boom. Dit heeft een aanzienlijk effect op de kwaliteit van de vrucht. Scheuten die verticaal omhoog groeien en minstens 40 cm lang zijn, moeten worden gesnoeid. Kortere scheuten en scheuten die gebogen, schuin of horizontaal groeien, moeten behouden blijven omdat ze bloemknoppen kunnen produceren en vruchten kunnen dragen.

Appelbomen snoeien in de zomer. De weg naar groter en beter fruit

Vruchten die groeien vanuit het midden van de schaduwrijke kroon zijn meestal kleiner en hebben een slechtere smaak. Dus, om het rijpende fruit wat ‘licht’ te geven en een bevredigende oogst te garanderen, snoei je een aantal van de jonge scheuten ongeveer 3-4 weken voor de geplande oogstdatum terug. Appels die worden blootgesteld aan zonlicht zijn meestal groter, zoeter en intenser van kleur. In tuinbouwterminologie heet dit appelboom schoonmaken. Deze manier van snoeien wordt ook gedaan bij peren, abrikozen, walnoten en kersen. Sommige mensen noemen het ook wel een snoeisnede.

Gerelateerde artikelen:

Waarom draagt de appelboom geen vruchten? Geef je bomen water met dit brouwsel. Je zult het hele jaar door appeltaarten bakken

Wat moet je niet naast een appelboom planten? Welke bomen concurreren met elkaar?