Kooktips

Waarom het nooit een goed idee is om brood in de koelkast te bewaren: ‘Dit versnelt het drogen of schimmelen praktisch’.

22views

Experts raden af om brood in de koelkast te bewaren omdat de lage temperatuur ervoor zorgt dat het zetmeel herkristalliseert, en dit leidt er juist toe dat brood uitdroogt.

Volgens g4food.co.uk,
Prof. Dr. Lisa Young, voedingsdeskundige en professor aan de New York University
dat lage koelkasttemperaturen ervoor zorgen dat zetmeel
herkristalliseert. Het brood krijgt dan een smaak en textuur die identiek is aan die van oud brood.
van oud brood. Daarnaast ontstaat er ook schimmel.

Als je het brood echter strak in plastic wikkelt en het in de
koelkast legt, kun je het verouderingsproces helpen vertragen. Brood invriezen
is een optie om veroudering en de groei van microben die leiden tot
bederf. Als je bevroren brood ontdooit, veroudert het bovendien
sneller dan wanneer het in de koelkast wordt bewaard.

“Bewaar brood nooit in de koelkast. De zetmeelmoleculen in brood herkristalliseren heel snel bij lage temperaturen en zorgen ervoor dat brood veel sneller veroudert als het in de koelkast wordt bewaard. In de winkel gekocht brood kun je beter in een luchtdichte plastic zak op kamertemperatuur bewaren dan in de koelkast. Bakkerijbroden die meestal in een papieren zak worden verkocht, haal je bij thuiskomst uit de zak, wikkel je strak in vershoudfolie en bewaar je op kamertemperatuur. Broodblikken zijn geweldig als je een brood een paar dagen wilt bewaren. Zodra je eruit hebt gehaald wat je nodig hebt, verpak je het brood meteen weer luchtdicht. Laat brood niet onbedekt in de open lucht liggen”, szeggen de experts van goodhousekeeping.com.

David Norman van
van Austin’s populaire Easy Tiger bakkerij en brouwerij, raadt aan om “begin met
hele broden te kopen, niet gesneden, want de houdbaarheid van een
brood aanzienlijk korter is als het eenmaal gesneden is”.

Snijd wat je wilt
eten en, als je van plan bent om het brood de komende dagen op te eten,
leg het dan met de gesneden kant naar beneden op tafel. Stel dat je je brood in
in bulk? De beste manier om het herkristallisatieproces te stoppen is om het te bewaren
in de vriezer: Verpak het in een luchtdichte bak of zak om
laat het dan volledig ontdooien voordat je het er weer uithaalt
uit de verpakking”.
, David Norman rapporteerde voor www.huffpost.com.

Als je brood oud is geworden, gooi het dan niet zomaar weg. Je kunt er broodkruimels van maken om te gebruiken in soepen en barbecue toppings.

Leave a Response