Kooktips

Vloeibaar goud’: de prijs van olijfolie stijgt de pan uit. Chef-koks onthullen goedkopere alternatieven

33views

Olijfolie, ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd, wordt duurder, maar experts zeggen dat er oplossingen zijn. Chef-koks leggen aan theguardian uit hoe je minder olijfolie in voedsel kunt gebruiken.

Door extreme hitte en droogte in het hele Middellandse Zeegebied is de gemiddelde prijs van een fles van een liter in 2024 met 39% gestegen.

Als de prijs van olijfolie stijgt, gaan de eenvoudigste, meest zuinige maaltijden je echt geld kosten. Hier lees je hoe je minder olijfolie kunt gebruiken of naar welke goedkopere opties je kunt grijpen.

“Soms is het gênant als mensen me vragen wat er in mijn heerlijke dressings zit, en dan is het meestal mijn eigen merk zonnebloem- of koolzaadolie.” zegt Simon Spence, chef-kok van Worton Kitchen Garden in Oxfordshire. Voor respectievelijk minder dan £3 en £5 per liter fles is dat een besparing van 25% tot 50% op olie.

Ravinder Bhogal, chef-kok en oprichter van Jikoni in Londen, kiest voor koudgeperste oliën vanwege hun rijkere smaak. “of een notenolie”wat erg aangenaam is, omdat het nog steeds een mooie en kenmerkende smaak heeft.

Koolzaadolie en walnootolie, goedkope oplossingen!

Volgens de publicatie kost koudgeperste koolzaadolie £3,50/500 ml en walnootolie £2,50/250 ml bij Tesco. Beide zijn dus goedkoper dan olijfolie.

Als je echter de grasachtige, citrusachtige tonen van olijfolie mist, dan kan Joe Woodhouse, auteur van de vegetarische kookboeken “Uw dagelijkse groenten en meer dagelijkse groenten“, stellen voor om een kruidenolie te maken: “Week 200 g zachte kruiden (zoals dragon, basilicum, wilde knoflook) 30 seconden in kokend water, ververs dan in ijswater, knijp uit en meng met 300 ml arachide- of zonnebloemolie. Doe de olie vervolgens over in een kom met ijswater om af te koelen, zodat de groenige kleur van de kruiden behouden blijft. Gebruik in plaats van extra vierge olijfolie.

Zowel Woodhouse als Margot Henderson, chef-kok van Rochelle Canteen, Londen, en The Three Horseshoes, Somerset, gebruiken vaak zuivelproducten om hun salades aan te kleden.

Dressing met yoghurt, citroensap en kruiden

Woodhouse houdt van een dressing die het volgende combineert “yoghurt met citroensap, groene pepers en kruiden“, terwijl Henderson de voorkeur geeft aan “karnemelk of yoghurt, Moscatel azijn, citroensap en een scheutje olijfolie en water”.

Henderson laat zich inspireren door Aziatische keukens en gebruikt ingrediënten zoals soja en miso (een traditionele Japanse specerij), die “de smaak van de groenten goed naar voren laten komen en minder nadruk leggen op de olie”.

Gerechten zoals soepen en risotto beginnen meestal met een soffritto (plantaardige basis), die klassiek bestaat uit “het langzaam koken van fijngesneden uien, wortelen, knolselderij en knoflook in olijfolie”.

Andere topkoks raden marineren met reuzel aan als een goed en goedkoop alternatief voor olijfolie. Anderen gebruiken yoghurt om vlees zoals lamsvlees malser te maken.

Rachel Roddy, een chef-kok en auteur uit Rome, beweert ook het volgende te gebruiken “boter in tomatensaus voor pasta, soms in combinatie met een beetje olijfolie”.

Leave a Response