Tuintips

Vier onbeminde maar essentiële planten

25views

We noemen ze onkruid en we verjagen ze uit onze tuinen zodra ze hun bladeren beginnen te laten zien.
Deze onbeminde planten hebben een slechte reputatie, maar ze zijn noodzakelijk voor vogels en hulpinsecten.
We rehabiliteren paardenbloemen, klimop en andere brandnetels en leren van ze te houden.

Zij zijn de onbeminden in onze tuinen. Brandnetels, klimop en paardenbloemen zijn planten die geclassificeerd zijn als “onkruid” of “ongedierte”. Hoewel deze planten de neiging hebben om te groeien waar we ze het minst verwachten, spelen ze een rol in het ecosysteem. Sommige zijn ook eetbaar en kunnen helpen je lichaam gezond te houden.

Klimop

Het klimt tegen de gevels van huizen en bomen op, zo erg zelfs dat sommige mensen denken dat klimop een parasitaire plant en een “boomkiller” is. Maar dit is niet waar. In feite heeft deze klimplant een nuttig doel in de tuin. Door in bomen te klimmen, beschermt hij ze tegen vorst en ook tegen overmatige vochtigheid, waardoor het risico op schimmelziekten afneemt. Hij biedt ook beschutting voor vogels, die zich kunnen voeden met de bessen en zich tijdens het broedseizoen onder de bladeren kunnen verstoppen. Tot slot zorgt klimop, door tegen gevels op te klimmen, voor een natuurlijke thermische isolatie van het huis.

Paardenbloem

Dus ja, paardenbloemen groeien overal. Deze plant hoeft niet gezaaid te worden, want hij zaait zichzelf uitbundig uit. De paardenbloem is winterhard en bijzonder resistent en is niet bang voor kou, hitte, regen of vocht. Hij kan zelfs tegen… asfalt. Hoewel tuiniers er een hekel aan hebben, is het ook een honingbloemige plant, essentieel voor bijen en vlinders. Het is ook een plant die kan worden gebruikt bij het koken, maar ook therapeutisch om de lever en nieren te verzorgen.

Distel

De distel, die niet geliefd is om zijn stekelige bladeren en naalden, wordt geclassificeerd als onkruid. Maar er is niets mis met distels. Soorten zoals de onopordum, blauwe distel en saffloer kunnen als sierbloemen worden gebruikt. Distel is ook een waardevolle voedselbron voor vogels, bijen en nuttige insecten. Als de tuingrond uit balans of te compact is, helpen de wortels van de distel om de grond te beluchten. Last but not least is het een eetbare plant, vooral de cirkels, die een smaak hebben die lijkt op die van artisjokken.

Brandnetel

Victor Hugo schreef: “Ik hou van spinnen en ik hou van brandnetels, omdat we ze haten”. Het is waar dat brandnetels een slechte reputatie hebben, niet in het minst vanwege hun bladeren, die een zeer prikkelende reactie op de huid veroorzaken. Maar eenmaal gedroogd of gekookt, onthult deze eetbare plant zijn krachten: de bladeren bevatten een veelheid aan mineralen en vitaminen die helpen om vermoeidheid te verminderen, de bloedsomloop te stimuleren en gewrichtspijn te verlichten. Brandnetel is ook een toevluchtsoord voor rupsenlarven… voordat ze prachtige vlinders worden!

Leave a Response