Gezondheid

Slowaken branden thuis laurierbladeren. Het effect helpt veel mensen

30views

We vinden het heerlijk om laurierbladeren aan sauzen toe te voegen, maar wist je dat deze populaire plant naast culinaire ook vele andere toepassingen heeft?

Wat is laurier?

Een laurierblad is het blad van een laurier, een groenblijvende struik die groeit in warmere klimaten. Het is een sierplant waarvan de bladeren in de keuken worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Gedroogde laurierbladeren hebben een intensere smaak en aroma dan verse bladeren. Soms worden laurierbladeren ook tot poeder vermalen.

Laurierbladeren in de keuken

We gebruiken laurierblaadjes om soepen, sauzen en stoofschotels op smaak te brengen. We voegen het toe aan het begin van het koken en halen het er vlak voor het einde weer uit, omdat het niet zacht wordt en iemand gemakkelijk kan verwonden. De smaak doet denken aan oregano of tijm. Er zijn veel soorten laurierbladeren, de meest voorkomende is Turks. Bewaar verse laurierblaadjes in een luchtdichte zak in de koelkast, ze zijn dan een week of twee houdbaar. Gedroogde laurierbladeren bewaar je in een afsluitbaar bakje op een droge, donkere, koele plek waar ze tot twee jaar houdbaar zijn.

Laurierblad voor de zenuwen

Steek een paar laurierblaadjes aan in een asbak of een ander veilig bakje. Als de bladeren branden, verspreidt zich een kruidig aroma dat het zenuwstelsel kalmeert. Maak het jezelf gemakkelijk en haal diep adem.

Laurierbladeren voor een mooiere teint

Laat een paar laurierblaadjes een tijdje sudderen in twee kopjes water. Zet de braadpan dan op tafel, leun erover, bedek jezelf met een handdoek en inhaleer een half uur. Na zo’n ervaring zal je huid gezonder en stralender zijn.

Het laurierblad als symbool van wijsheid

In de oudheid werd de laurier beschouwd als een symbool van wijsheid, vrede, overwinning en bescherming. De lauwerkrans werd gedragen door keizers, Olympiërs, geleerden en dichters in het oude Griekenland en Rome. De uitdrukking “op de lauweren rusten” is ook gerelateerd aan de laurier.

Leave a Response