Tuintips

Slakken bestrijden in de tuin: iedereen heeft wel een goedkoop huismiddeltje in de koelkast liggen

37views

Knabbelende planten in de tuin? Slakken, die zich snel vermenigvuldigen, zijn meestal de schuldige. Een huismiddeltje bestrijdt het ongedierte effectief.

Dortmund – Ze worden beschouwd als vraatzuchtige plagen in de tuin die veel hobbytuiniers het leven zuur maken. Slakken richten een ravage aan – vooral na regen – als ze slabladeren en andere planten teisteren. Maar dat is nog niet alles. Omdat ze zich snel kunnen vermenigvuldigen, wordt het inheemse groen al snel bedreigd door een ware plaag. Hoe kun je zo’n bedreiging bestrijden?

Slakken bestrijden in de tuin: iedereen heeft wel een goedkoop huismiddeltje in de koelkast liggen
Op het Instagram-kanaal “lauseblattwerk” deelt een amateurtuinierster een life hack om van vervelende slakken in de tuin af te komen. Ze heeft haar eigen slakkenval gemaakt van een goedkoop huismiddel. Een hergebruikt Tetrapak dient als basis om het ongedierte te vangen.

Hobbytuiniers knippen een klein lipje in de lege Tetrapak. Vul dit met geweekte havervlokken – dit voedsel wordt beschouwd als een echt wondermiddel tegen slakken. Als alternatief kunnen koolrabibladeren, verse sla en wat komkommer ook worden gebruikt als lokstof.

Slakken bestrijden in de tuin: Tetrapak uit de koelkast wordt een ongedierteval
Als je de zelfgemaakte slakkenvallen in de tuin verspreidt, kun je binnen een paar uur een paar plagen vangen. De amateurtuinier op Instagram beweert al na één uur het eerste ongedierte in de Tetrapak te hebben ontdekt.

Goed om te weten: Niet alle slakken in de tuin zijn schadelijk. De houtslak en wijngaardslak worden niet als ongedierte beschouwd. Zoals het online magazine “kraut&rüben” stelt, “laten ze tere jonge planten meestal links liggen. Ze eten veel liever zachte, verlepte of beschimmelde plantendelen.” De Spaanse slak – een naaktslak – staat er daarentegen om bekend dat hij zich een weg vreet door groentebedden.

Als je per ongeluk slakken – herkenbaar aan hun witbruine omhulsel – in een val hebt gevangen, moet je ze gewoon terugzetten in de tuin. Volgens de Duitse Natuur- en Biodiversiteitsbeschermingsbond (NABU) eten deze slakken de nesten van slakken.

Leave a Response