Perfect knapperig, aromatisch en smakelijk – dat is wat zelfgemaakte augurken moeten zijn. Hoewel er veel inmaakrecepten zijn, loont het om de beproefde recepten van onze grootmoeders te gebruiken, die als geen ander weten hoe het moet. We leggen het recept van onze grootmoeders uit voor het inmaken van komkommers, dat de “3 keer 3” regel wordt genoemd.

Waarom augurken eten?

De populariteit van augurken is niet alleen te danken aan hun smaak, maar ook aan hun voedingswaarden, die een gezondheidsbevorderend effect hebben op ons lichaam. Augurken worden beschouwd als een uitstekend natuurlijk probioticumdat de immuniteit versterkt en een gunstig effect heeft op de activiteit van het spijsverteringsstelsel.

Komkommers zijn een uitstekende bron van vitamine B, C, K, E en A.die een belangrijk effect hebben op huid, haar en nagels. Ze bevatten onder andere ook magnesium, fosfor en kaliumdie zorgen voor een goede werking van het skeletsysteem.

Ingemaakte komkommers vanwege hun hoge vitamine C-gehalte helpt infecties en verkoudheid bestrijdenDaarom zijn ze de moeite waard om naar te grijpen, vooral tijdens het zogenaamde griepseizoen. Als dat nog niet genoeg voor je is, ingelegde komkommers helpen ze de darmflora te herstellen, het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, het risico op atherosclerose en hartaandoeningen te verminderen, maar ook migraine te voorkomen en stress tegen te gaan..

Pickles volgens de “3 keer 3” regel

Als je wilt genieten van de perfecte knapperigheid van komkommers en hun verbazingwekkende smaak en aroma, moet je komkommers nemen die stevig, middelgroot en donkergroen van kleur zijn. Let er ook op dat je een glazen of keramische bak gebruikt voor het laden.

Bij de “3 keer 3” regel gaat het erom de juiste verhoudingen aan te houden waardoor je komkommers geweldig zullen smaken. Volg in dit geval de specifieke instructies: 3 kg komkommers, 3 liter water en 3 volle eetlepels zout voor een goede fermentatie.. Aan de slag dus!

Pickles volgens de “3 keer 3” regel – ingrediënten

  • 3 kg komkommers,
  • 3 liter water,
  • 3 flinke eetlepels zout,
  • dille, mierikswortel en knoflook,
  • kersen-, bessen- of eikenbladeren.

Ingemaakte komkommers volgens de “3 keer 3” regel – recept

Doe de augurken in een grote bak – bijvoorbeeld een plastic schaal is ideaal – en doe ze in een kom. giet er koud water over en laat ze 2 uur staan. De volgende stap is om 3 liter water te koken, 3 flinke eetlepels zout toe te voegen en alles goed te mengen. Laat het water afkoelen tot 40 °C.

Haal de komkommers uit de kom en grondig afspoelen onder stromend water. Leg de gewassen komkommers in de container waarin je ze gaat inmaken. Voeg na de eerste laag komkommers wat van de inmaakingrediënten toe, zoals dille, mierikswortel en knoflook en kersen-, krenten- of eikenblad. Herhaal dit proces tot de pot gevuld is met komkommers en inmaakingrediënten.

Bedek tot slot alle komkommers met water van 40 °C. Schroef de pot vast en zet apart. Na drie dagen kun je van de komkommers genieten. Een langer gistingsproces zal de komkommers zuurder maken.

Gerelateerde artikelen:

Welk water moet worden gebruikt voor het inmaken van komkommers? Traditioneel kraanwater is niet altijd geschikt

Pickles die zacht en hol zijn van binnen? Leg een plakje in een bakje. Ze zullen mooi knapperig worden