Fitnesstips

Nieuw onderzoek toont aan dat ongewone dagelijkse activiteit ‘kan helpen buikvet te verbranden en ziekterisico te verminderen’.

40views

Een dagelijkse sauna kan volgens nieuw onderzoek helpen voorkomen dat vrouwen van middelbare leeftijd kilo’s aankomen. Het onderzoek met muizen suggereert dat dagelijkse tijd in een warme omgeving – zoals een sauna – oudere mensen, vooral vrouwen, zou kunnen helpen bij het bestrijden van leeftijdsgebonden obesitas en insulineresistentie.

De bevindingen tonen het potentieel aan van warmtebehandelingen als een eenvoudige manier om gezonder ouder worden te bevorderen, aldus de wetenschappers. Het Amerikaanse onderzoeksteam ontdekte dat oudere vrouwelijke muizen die dagelijks een warmtebehandeling van 30 minuten over het hele lichaam kregen, minder aankwamen en een beter gebruik van insuline vertoonden, dat helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Ze identificeerden ook de biologische processen die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten.

Professor Soonkyu Chung, leider van het onderzoeksteam, van de Universiteit van Massachusetts, Amherst, zei: “Vergeleken met mannen hebben vrouwen een grotere kans op obesitas of overgewicht. Dit geldt vooral na de menopauze, door het verlies van oestrogeen in het lichaam. Ons onderzoek suggereert dat lichaamswarmtetherapie zou kunnen dienen als een effectieve, niet-invasieve oplossing voor het beheersen van gewichtstoename en insulineresistentie die gepaard gaan met de menopauze.”

Rong Fan, een promovendus die wordt geadviseerd door professor Chung, zei: “Warmtetherapie zou een praktische optie kunnen zijn voor mensen met verhoogd buikvet en een hoger risico op stofwisselingsziekten veroorzaakt door hormonale veranderingen in de menopauze. Het zou gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in de routinematige gezondheidszorg door regelmatige sessies in sauna’s, verwarmde baden of met gespecialiseerde warmtepakkingen.”

Voor het onderzoek werden de eierstokken van oudere vrouwelijke muizen verwijderd om postmenopauzale omstandigheden te modelleren. Om gewichtstoename te veroorzaken, kregen de muizen een westers dieet dat 45% calorieën uit vet bevatte.

Eén groep muizen kreeg gedurende 12 weken dagelijks 30 minuten warmtetherapie in een warmtekamer ingesteld op 40 graden Celcius (104F), terwijl de andere groep geen warmtebehandeling kreeg. De muizen die de warmtebehandeling kregen, vertoonden geen weefselschade en vertoonden “significant” verlaagde lactaatdehydrogenasespiegels, wat duidt op minder verouderingsgerelateerde weefselschade.

De therapie verminderde ook effectief gewichtstoename veroorzaakt door een vetrijk dieet. Vergeleken met de muizen die de behandeling niet kregen, vertoonden de muizen die de warmtetherapie ondergingen “significante” verbeteringen in insulinegevoeligheid en insulinesignalering, evenals verminderde vetophoping in belangrijke gebieden zoals de lever en in bruin vet.

Het team legde uit dat, terwijl vetweefsel energie opslaat, bruin vet een metabolisch actief type vet is dat het lichaam helpt meer energie te verbranden. Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen bruin vet verliezen naarmate ze ouder worden en in de menopauze komen, wat bijdraagt aan een tragere stofwisseling.

Leave a Response