Tuintips

Natuurlijke gewasbescherming: hoe wijnkurken in de tuin te gebruiken

31views

Kurken horen niet in de prullenbak. Ontdek hoe u uw planten kunt beschermen en verzorgen met dit duurzame materiaal.

De productie van wijnkurken is een duurzaam proces. Elke zeven tot tien jaar laat de schors van een kurkeik los en kan dit waardevolle product worden gewonnen. Kurk kenmerkt zich niet alleen door zijn duurzaamheid, maar ook door zijn weerstand tegen schimmels en andere schimmels, wat te danken is aan het tanninegehalte van de kurk. Bovendien heeft kurk het vermogen om warmte goed vast te houden, waardoor het een effectief isolatiemateriaal is. Al deze eigenschappen kunnen worden gebruikt bij de plantenverzorging: een pad van de natuur terug naar de natuur.

Het gebruik van kurk tegen wateroverlast, mieren en slakken

Kurkproducten, zoals wijnkurken of kurkvloeren, mogen niet bij het restafval, GFT of compost worden weggegooid. In plaats daarvan hebben veel gemeenschappen inzamelpunten die de kurk doorsturen naar recyclingbedrijven. Als u echter van plan bent om kurken in huis te blijven gebruiken, moet u ervoor zorgen dat het daadwerkelijk een volledig natuurlijk product is waaraan geen andere materialen zijn toegevoegd.

De volgende ideeën laten zien hoe wijnkurken nuttig kunnen zijn voor zowel uw kamerplanten als de tuin:

De meeste kamerplanten kunnen geen wateroverlast verdragen, wat het gevolg kan zijn van overtollig water in de schotel. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten en kunnen de planten uiteindelijk afsterven. Een mogelijke oplossing hiervoor is het gebruik van hele kurken, die tussen pot en plantenbak of direct in de schotel kunnen worden geplaatst. Ze absorberen het overtollige water en voorkomen zo de vorming van wateroverlast. Als geëxpandeerde klei niet beschikbaar is, kan gebroken kurk ook dienen als drainagelaag in de pot.

Het is raadzaam om potplanten, zoals citrusbomen, op verhoogde oppervlakken te plaatsen, zodat de luchtcirculatie rond de kluit optimaal is. Dit maakt het ook moeilijk voor mieren om toegang te krijgen tot de drainagegaten in de pot. Gehalveerde kurken, met de platte kant naar beneden onder de emmer geplaatst, dienen om de terrasvloer te beschermen tegen krassen.

Een milieuvriendelijke manier om slakken te verjagen is het strooien van gemalen kurkstukken rond de moestuin. Dit heeft een soortgelijk effect als zaagsel of as, omdat slakken ruwe oppervlakken vermijden en idealiter de onherbergzame ondergrond vermijden.

Leave a Response