Kooktips

Makkelijke zomerse dinerideeën met snelle en eenvoudige recepten

22views

Je zou je zomeravonden niet te lang voor het fornuis of de oven, of in de keuken in het algemeen, moeten doorbrengen om alles klaar te maken en vervolgens weer op te ruimen. Hier zijn drie spectaculaire gerechten die snel en gemakkelijk te maken zijn.

Er zijn betere manieren om tijd door te brengen met geliefden en andere leuke dingen te doen dan in de keuken te zitten dommelen. Hier zijn drie opties voor een zomerdiner dat anders is dan het traditionele, makkelijk te maken, verzadigend en alleen goed voor warm weer.

Het duurt tussen de 15 en 45 minuten om ze klaar te maken, maar de tijd die je in de keuken doorbrengt is ongeveer een kwartier. Ze bevatten weinig vet en dus weinig calorieën. Het gewicht van de ingrediënten staat niet vast, iedereen kan het naar eigen voorkeur toevoegen of verminderen. Je hoeft geen jarenlange ervaring in de keuken te hebben of een diploma in gastronomie, en je kunt andere ingrediënten toevoegen op basis van je eigen smaak of ervaring.

Linguini met cherrytomatensaus

Elke hap van deze zomerse tomatenpasta is bestrooid met knapperige stukjes pancetta, die kunnen worden vervangen door prosciutto of spek, of wat je maar lekker vindt.

Ingrediënten: 450 g linguini pasta, 115 g in blokjes gesneden pancetta, 30 ml olijfolie, 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden, 1 kg veelkleurige cherrytomaatjes, 1 theelepel zout (als je het hebt, bij voorkeur koosjer – dat is grover), plus een beetje meer voor het kookwater, 30 g geraspte Parmezaanse kaas en een beetje meer om te serveren, 1 kopje basilicumblaadjes plus blaadjes van een ander bosje, om te serveren.

Bereiding. Kook de pasta in een grote pan met ruim water en zout en breng aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af als de pasta gaar is en laat in de pan staan. Bewaar 120 ml kookwater. Zet vervolgens een grote koekenpan op een middelhoog vuur en voeg de pancetta toe wanneer deze is verhit, terwijl je af en toe roert, totdat het vet is gesmolten en de pancetta knapperig is, 8-9 minuten.

Voeg de olie en knoflook toe aan de koekenpan; en bak verder op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot ze lichtjes zacht en geurig zijn, ongeveer 1 minuut. Voeg de tomaten en zout naar smaak toe aan het mengsel; maar verhoog het vuur naar middelhoog, en roer vaak, tot een paar tomaten zijn geplopt en de tomatenvelletjes zacht zijn geworden, ongeveer 4 minuten. Zet het vuur dan laag en gebruik een houten lepel om ongeveer een derde van de tomaten zachtjes te pletten en te pureren, zodat er meer sap vrijkomt.

Voeg de Parmezaanse kaas, de 120 ml kookwater en de pasta toe en kook samen op middellaag vuur gedurende 1-2 minuten, onder voortdurend roeren, tot de saus aan de noedels blijft plakken. Indien nodig kun je meer pastawater toevoegen. Zet ten slotte het vuur uit, voeg de basilicum toe en roer. Serveer met meer basilicum en Parmezaanse kaas.

Linguini pasta is een goede keuze omdat het breder is dan spaghetti en plat. De royaal geplaatste Parmezaanse kaas en basilicum voegen alleen maar intense smaak toe aan dit culinaire gerecht. Het resultaat? Een pastaschotel met slechts acht ingrediënten die toch ongelooflijk smaakt.

Heerlijke tomatensandwiches

Boterhammen als avondeten? Klinkt ongelooflijk, maar ze zijn een waardige optie voor een snel en gemakkelijk zomerdiner. Verse zomertomaten zijn het hoogtepunt van deze heerlijke vegetarische sandwiches.

Ingrediënten: 170 g gezouten boter, kamertemperatuur, 60 g fijngehakte groene uien, plus nog 2 theelepels, 2 lange stokbroden (ongeveer 340 g elk), 225 g kaas (het originele recept bevat Gruyère, Comté of oude Cheddar kaas), gesneden in 6 mm dikke plakken, 8 kleine of middelgrote tomaten, goed gerijpt (in totaal 3 pond), ontdaan van klokhuis en ook in 6 mm dikke plakken gesneden, 3/4 theelepel zout (koosjer), versgemalen peper, 3 kopjes rucola en 2 kopjes knapperig gebakken uitjes, zoals Franse, om textuur en smaak toe te voegen. Meestal wordt dit gebruikt voor salades, sandwiches of andere gerechten om een knapperige textuur en intense uiensmaak toe te voegen.

Bereiding. Meng de boter en fijngesneden groene ui goed in een middelgrote kom tot de combinatie zacht is. Snijd de stokbroden in de lengte door en bestrijk beide helften royaal met de combinatie van boter en ui. Leg de kaas op de onderste helft van elk stokbrood en bedek met een laag tomaten. Breng de tomaten op smaak met zout en peper. Voeg tot slot de rucola en geroosterde ui toe en leg de andere helft van het stokbrood erop. Snijd elk gevuld stokbrood kruislings in vier stukken – acht broodjes in totaal.

De bereiding kan van tevoren worden gemaakt. De uienboter kan in een luchtdichte verpakking tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Voor gebruik moet het op kamertemperatuur komen.

De combinatie van boter met groene uien, de romigheid van de kaas in evenwicht gehouden door de zuurgraad van de tomaten, allemaal aangevuld met de peperige smaak van de rucola zal je verbazen. Maar het meest interessante stuk in dit gelaagde meesterwerk zijn misschien wel de gebakken uien, die textuur, rijkdom en die umami – wat de vijfde basissmaak is, samen met zoet, zout, zuur en bitter – aan elke hap toevoegen.

Dit recept brengt een vleugje elegantie en smaak aan zomerse maaltijden, is gemakkelijk te bereiden en perfect voor een ontspannen diner op warme avonden.

Gegratineerde gnocchi met broccoli

Dit aanpasbare recept, voor gebakken gnocchi met broccoli, bevat verse broccoliroosjes en uien. Maar om tijd en moeite te besparen bij de maaltijdbereiding kun je kant-en-klare ingrediënten uit de winkel gebruiken, zoals pesto en gnocchi.

Gnocchi zijn een soort Italiaanse knoedels, meestal gemaakt van aardappelen, bloem en eieren. Ze hebben een zachte consistentie en een ronde of ovale vorm. Ze kunnen worden gekookt en worden vaak geserveerd met verschillende sauzen, zoals tomaat, pesto of gesmolten boter met salie.

Terugkomend op ons recept, voor een meer substantiële maaltijd kun je bloemkool toevoegen en een paar reeds gekookte worsten, zoals die specifiek zijn voor de Italiaanse keuken, gemaakt van varkensvlees, rundvlees of kip, meestal gekruid met verschillende kruiden zoals knoflook, venkel en paprika, die klaar zijn voor gebruik bij de bereiding.

Je kunt ook een op pizza geïnspireerde versie proberen, waarbij je marinara saus gebruikt in plaats van pesto en feta inruilt voor mozzarella. Marinara saus is de klassieke tomatensaus die in verschillende gerechten wordt gebruikt, gemaakt met tomaten, knoflook, uien en kruiden zoals basilicum en oregano. Meestal wordt er ook olijfolie, zout en peper aan toegevoegd en wordt de saus gebruikt als basis voor pasta, pizza, lasagne, etc….

Ingrediënten: 1 pakket aardappelgnocchi, 4 kopjes verse broccoliroosjes, 1 kleine gele ui, grof gesneden in plakjes van 1 1/2 inch (1 1/2 kopjes), 1/4 kopje gekoelde basilicumpesto, 1/4 theelepel paprikavlokken, verkruimelde feta (ongeveer 1/4 kopje of 30 gram).

Bereiding. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een grote, hoge bakplaat met bakpapier. Roer de gnocchi, broccoli, ui, pesto en geplette paprika door elkaar op de bakplaat tot het mengsel helemaal bedekt is en verdeel het dan in een gelijkmatige laag. Bak tot de groenten zacht zijn en de gnocchi bruin begint te worden, 20 tot 25 minuten, roer halverwege. Bestrooi met feta en serveer.

Dit is een makkelijke en heerlijke maaltijd die snel klaar is en daarna bijna niet schoongemaakt hoeft te worden. Je kunt het toppen met een ei of avocadoplakjes.

Leave a Response