Kooktips

Lessen van Italiaanse chef-koks. Hoeveel water ze gebruiken om pasta te koken

34views

Italianen zijn geweldig in het koken van pasta en hebben een paar gevestigde regels voor heerlijke resultaten.

Volgens de Italiaanse kookexperts van Eataly moet je ongeveer 2,3 liter water gebruiken voor ongeveer 450 gram pasta.

Over het algemeen geldt dat hoe meer pasta je kookt, hoe meer water je moet gebruiken om te voorkomen dat de pasta in de pan blijft plakken. Bovendien moet je het water niet koken voordat je het aan de pasta toevoegt. Wat ik zeker niet deed” zei Sarah-Louise Kelly, chef-kok.

Er is een verhit debat over het toevoegen van zout of olie aan water. Experts raden aan om 1-2 theelepels zout aan het water toe te voegen zodra het begint te koken. Volgens Eataly moet je breken met het toevoegen van olie.

Je moet nooit olijfolie toevoegen aan water of pasta na het uitlekken. Hoewel het de draden van pasta niet aan elkaar kleven, de olijfolie zal verhinderen dat andere sauzen aan de pasta blijven kleven“.

MOET JE PASTA BEDEKKEN TIJDENS HET KOKEN?

Je kunt prima een deksel op de pan doen terwijl je wacht tot het water kookt, maar als het eenmaal kookt en je de pasta aan het water toevoegt, moet je het deksel verwijderen om te voorkomen dat het water gaat koken.

HOE WEET JE WANNEER PASTA GAAR IS?

Op veel pakken pasta staat een kookadvies. Dit is een goede richtlijn, maar het is niet altijd de meest nauwkeurige manier om te weten of pasta perfect gaar is. De beste manier om te weten of pasta gaar is, is door het te proeven.

Hier zijn enkele waardevolle tips:

Pastakeuzes: Kies voor pasta van goede kwaliteit. Kies het type dat het beste past bij de ingrediënten waarmee je het combineert. Bij macaroni kan de saus bijvoorbeeld goed intrekken.

Timing: Voeg pasta toe aan kokend water. Houd het vuur hoog genoeg om het kookproces niet te onderbreken. Roer met een houten lepel om plakken te voorkomen.

Kooktijd: Volg de tijd die op de verpakking staat. Zo krijg je al dente pasta, niet te zacht en niet te stevig.

Efficiënt uitlekken: Laat de pasta na het koken goed uitlekken, maar zet het niet in de koelkast. Spoel alleen af om overtollig zout en smaakstoffen te verwijderen.

Giet af op bord: Meng de pasta onmiddellijk met de ingrediënten van de topping. Indien nodig kun je ze een beetje sauteren in de koekenpan om ze te mengen met de saus of toppings.

Leave a Response