Huishoudtips

Kip a la fazant. Een delicatesse uit de tijd van het socialisme is vandaag de dag nog steeds heerlijk

30views

Vraag jij je ook met ijzeren regelmaat af wat je zult koken? De meesten van ons zijn in de ban van verschillende recepten, keer op keer. Misschien proberen ze af en toe een nieuw recept van internet of van een vriend, en soms werkt het en soms niet. Dus waarom geen herinneringen ophalen aan de oude klassiekers? Een gerecht dat vroeger heel populair was, maar in de loop der jaren een beetje in de vergetelheid is geraakt?

Een delicatesse uit een ovenschaal

Bak een kip a la fazant! Kippenvlees kan weer tegen redelijke prijzen worden gekocht en je geliefden zullen een delicatesse waarderen die in de vorige eeuw erg populair was op onze tafels. Voor degenen die zich die tijd niet herinneren, het is eigenlijk een soort wilde kip. Fazant kan op dezelfde manier bereid worden, net als eend. Het leuke aan dit recept is dat het allemaal in één ovenschaal gebeurt. Je hebt geen extra schalen en braadpannen nodig om de andere ingrediënten in te bereiden. Deze kip is een snelle en makkelijke gok.

De magie zit in de kruiden

Je kunt zowel hele kip als kippendijen gebruiken. Je hebt 100 g spek nodig, 50 g gerookt spek, 2 uien, 4 laurierblaadjes, 8 pimentbolletjes, 10 jeneverbessen, een theelepel gedroogde rozemarijn en tijm. Dan boter, bloem en zout.

Verhit de boter in een ovenschaal op het fornuis en fruit hierin de gesnipperde uien, het spek, het spekvet en alle specerijen ongeveer 10 minuten. Als alles mooi gaar is, voeg je de gewassen, gezouten en in stukken gesneden kip toe aan de bodem. Giet een beetje water over alles, dek af met een deksel en zet in de op 200 °C voorverwarmde oven.

Een langzame start zorgt voor de perfecte jus

Bak ongeveer 40 minuten, en draai in die tijd het vlees om. Open dan de braadslee en laat de kip verder garen. Zet de stukken opzij en zet de schaal terug op het fornuis, waar je de sappen laat inkoken tot vet. Bestuif met bloem, bak kort, bedruip en laat sudderen. Doe de kip terug bij de afgewerkte saus en warm alles samen opnieuw op. Aardappelknoedels zijn heel geschikt voor kip à la fazant, maar je kunt ook aardappelen koken.

Deze kip is heerlijk geurig en heeft absoluut perfecte sappen, waarvan de charme vooral ligt in de langzame start, wanneer alles geleidelijk bruin wordt. Het is rol wordt gespeeld door de combinatie van de drie vetten, namelijk boter, spek en spekvet.

Foto: Shutterstock

Leave a Response