Huishoudtips

Je mag nooit meer op 40 °C wassen. De loodgieter liet zien hoe groot de fout is

26views

De meesten van ons beschouwen wassen op 40°C als de ideale temperatuur voor de meeste was. Experts en loodgieters hebben echter onthuld dat wassen op deze temperatuur niet altijd de beste oplossing is. Verrassend genoeg kan wassen op lagere temperaturen om verschillende redenen veel voordeliger zijn.

Waarom wassen op lagere temperaturen?

Bespaar energie en geld: Wassen op lagere temperaturen, zoals 30 °C of zelfs 20 °C, vermindert het energieverbruik aanzienlijk. Moderne wasmachines en wasmiddelen zijn ontworpen om zelfs bij deze lagere temperaturen efficiënt te zijn. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op je elektriciteitsrekening.

Wasbescherming: Lagere temperaturen zijn vriendelijker voor je kleding. Delicate stoffen zoals zijde of wol kunnen beschadigd raken als ze op hogere temperaturen worden gewassen. Wassen op lagere temperaturen helpt om de kleuren en textuur van de stof te behouden, wat de levensduur van je wasgoed verlengt.

Uw ecologische voetafdruk verkleinen: Minder energieverbruik betekent minder CO2-uitstoot. Wassen op lagere temperaturen is daarom niet alleen zuiniger, maar ook milieuvriendelijker. Zo help je onze planeet te beschermen.

Hoe je de beste resultaten krijgt als je op lagere temperaturen wast

Het juiste wasmiddel gebruiken: Gebruik voor het wassen bij lagere temperaturen wasmiddelen van goede kwaliteit die speciaal zijn ontwikkeld om effectief te zijn bij 20°C of 30°C. Deze wasmiddelen bevatten enzymen die vlekken effectief verwijderen, zelfs bij lagere temperaturen.

Regelmatig onderhoud van de wasmachine: Het regelmatig schoonmaken van de wasmachine helpt de ophoping van wasmiddelresten en vuil te voorkomen. Laat één keer per maand een lege wasmachine draaien op de hoogste stand met een beetje azijn of een speciaal wasmiddel om alle resten en bacteriën te verwijderen.

Goed vullen van de wasmachine: Vul de wasmachine niet te vol en houd je aan de aanbevolen capaciteit. Het goed vullen van de trommel zorgt voor efficiënt wassen en voorkomt dat vuil zich ophoopt op het wasgoed.

Mythes over wassen op lagere temperaturen

Onvoldoende vlekverwijdering: Veel mensen maken zich zorgen dat wassen op lagere temperaturen vlekken niet zo effectief zal verwijderen als op hogere temperaturen. Moderne wasmiddelen bevatten echter enzymen die zijn ontworpen om effectief te zijn bij lagere temperaturen en kunnen de meeste veelvoorkomende vlekken verwijderen.

Hygiëne en bacteriën: Een ander punt van zorg is dat lagere temperaturen niet alle bacteriën en micro-organismen doden. Het regelmatig wassen van beddengoed en handdoeken op hogere temperaturen (60 °C) kan helpen, maar voor normaal dagelijks wassen is 30 °C vaak voldoende, vooral als je wasmiddelen van goede kwaliteit gebruikt.

Foto: Shutterstock

Leave a Response