Fitnesstips

In slechts één week kan dit voedsel de bloedsuikerspiegel verlagen en je helpen afvallen

31views

Een van de bestanddelen zou het vrijkomen van eetlustremmende hormonen induceren.

Het is belangrijk om de bloedsuikerspiegel niet overmatig te laten stijgen.

Dit helpt het risico op diabetes, gewichtsproblemen (te veel suiker leidt tot vetopslag) en stofwisselingsstoornissen in het algemeen te verminderen. Sommige voedingsmiddelen moeten worden vermeden omdat ze de bloedsuikerspiegel te snel doen stijgen, terwijl andere juist moeten worden bevorderd omdat ze de bloedsuikerspiegel stabiliseren. Van deze laatste voedingsmiddelen zou een molecuul genaamd ‘elenolzuur’ kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en gewicht te verliezen.

In een onderzoek met muizen met obesitas en diabetes toonden onderzoekers van de Virginia Tech University in de Verenigde Staten aan dat degenen die deze stof kregen, gewicht verloren en hun bloedsuikerspiegel beter onder controle hadden “al na één week”, leggen ze uit in hun conclusies. Het effect van elenolzuur op de verlaging van de suikerspiegel was vergelijkbaar met dat van het injecteerbare diabetesmedicijn liraglutide (Victoza® en Saxenda®), en beter dan dat van metformine, een oraal geneesmiddel dat wordt voorgeschreven bij diabetes type 2. “Beschikbare medicijnen tegen obesitas zijn niet effectief bij het behouden van gewichtsverlies, duur en/of hebben potentiële veiligheidsrisico’s op de lange termijn. Ons doel is om veiligere, goedkopere en handigere multi-gerichte middelen te ontwikkelen die in staat zijn om het ontstaan van stofwisselingsstoornissen en diabetes type 2 te voorkomen”, aldus professor Dongmin Liu, leider van het onderzoeksteam van de afdeling Humane Voeding, Voeding en Bewegen aan Virginia Tech.

Elenolzuur is aanwezig in rijpe olijven en extra vierge olijfolie.

Het zou de afgifte van de hormonen GLP-1 en PYY in de darm stimuleren. Deze hormonen werken samen om verzadiging te bevorderen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. “De stof lijkt de fysiologische omstandigheden van voedsel na te bootsen om de afscheiding van intestinale stofwisselingshormonen direct te bevorderen, wat helpt bij het reguleren van de energiebalans en een gezonde stofwisseling,” legde Prof Liu uit.

Dus zou het eten van olijven je kunnen behoeden voor een hoge bloedsuikerspiegel?

De concentratie van elenolzuur in olijfolie of olijven is “erg laag”, zeggen de onderzoekers, dus de voordelen die in dit onderzoek werden waargenomen, zouden waarschijnlijk niet worden verkregen door alleen maar deze producten te eten (je zou er veel van moeten eten). Het onderzoeksteam werkt nu verder aan een beter begrip van de werking van deze stof in het lichaam om de veiligheid ervan te garanderen voor toekomstige klinische studies.

 

Leave a Response