Italianen zijn meesters in heerlijke desserts. Op warme dagen verfrist niets zo goed als een gekoeld, romig, delicaat en uiterst fluweelzacht dessert. De populaire semifreddo is een delicatesse die al deze kwaliteiten belichaamt. Hier lees je hoe je het thuis maakt als een echte Italiaan.

Tijdens de feestdagen grijpen Italianen graag naar een gekoeld tussendoortje of een verfrissende semifreddo. De lichte en delicate consistentie is een kruising tussen een traditionele cake of mousse en een ijsje dat smelt op de tong. Deze uiterst smakelijke traktatie is niet alleen eenvoudig te bereiden, maar is ook een van de beste desserts in Italië.

Semifreddo is een van de typische desserts uit de Italiaanse traditie. Het smaakt het best in de zomer

Dit klassieke dessert kan op verschillende manieren worden bereid. De eerste verwijzingen ernaar gaan terug tot het einde van de middeleeuwen. In Toscane werd het beroemde Zuccotto-ijs gemaakt, dat leek op de hedendaagse semifreddo, maar traditioneel werd gemaakt in een speciale pompoenvormige vorm.

Om van de delicate smaak te kunnen genieten, is het goed om eerst een paar belangrijke dingen te weten. Een typisch Italiaanse semifreddo bevat minder water dan gelato en is daarom droger. Het kan in plakjes of in zijn geheel worden geserveerd. De bereiding neemt weinig tijd in beslag, maar het is belangrijk om het niet te snel uit de vriezer te halen. Het succes van het dessert is vooral te danken aan de goed opgeklopte room. Die is verantwoordelijk voor de juiste zachtheid en textuur.

Recept voor chocolade semifreddo

Ingrediënten:

 • 250 g gekoelde mascarpone,
 • 300 ml gekoelde 30% room,
 • 60 g poedersuiker,
 • 100 g pure of dessertchocolade,
 • een pak Italiaanse Savoiardi-koekjes,
 • een kopje espresso.

Stap voor stap bereiding:

 • Klop eerst de slagroom op. Voeg de poedersuiker en mascarpone toe. Wanneer je een gelijkmatige massa hebt, voeg je de fijngehakte pure chocolade toe aan de room en meng je alles met een spatel.
 • Bekleed de voorbereide taartvorm of glazen schaal met huishoudfolie. Smeer een van de drie porties room op de bodem. Doop vervolgens elk koekje apart in de koude espresso. Leg de gedipte koekjes bovenop de eerste portie room. Bedek de koekjes met nog een portie room.
 • Herhaal het proces en plaats nog een laag koekjes, bedek ze dan met de resterende room. Strijk het oppervlak glad, bestrooi met gemalen koekjes en dek af met huishoudfolie.
 • Zet het dessert minstens twee of drie uur in de vriezer. Na die tijd is het een goed idee om het in de koelkast te zetten om het romiger te maken.
 • Bestrooi het geheel bij het serveren met cacao als smaakmaker en garnering. Eet smakelijk!

Gerelateerde artikelen:

Mijn familie blijft me vragen om deze taart en ik kan geen nee zeggen. Het hoofdingrediënt is te vinden op de bush

Ik heb altijd een recept voor biscuitcake verkeerd gemaakt. Nu doe ik deze stap en het komt er perfect uit