Tuintips

Hoe uienspray bereiden: doe het goed, dan blijven de planten tot de herfst vrucht dragen

20views

Een beproefde methode om de groei en gezondheid van je planten te stimuleren is het gebruik van uienspray. Dit natuurlijke middel is eenvoudig te bereiden en je zult aangenaam verrast zijn door de effecten.

Na het gebruik van uienspray zullen je planten tot de herfst blijven produceren en bestand zijn tegen plagen en ziekten. Waarom uienspray? Uien zijn rijk aan zwavel en andere mineralen die antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben. Deze stoffen beschermen planten tegen ongedierte en bevorderen ook hun groei. Uienspray is ideaal voor biologisch tuinieren omdat het geen chemicaliën bevat en milieuvriendelijk is.

Wat je nodig hebt

Hoe bereid je uienspray op de juiste manier? Voor de uienspray maak je 3 grote uien, 1 liter water, een fijne zeef of doek en een spuitfles. Schil de uien en snijd ze in kleinere stukken. Hoe kleiner de stukjes, hoe meer actieve ingrediënten er in het water terechtkomen. Doe de uien in een pan en bedek ze met een liter water. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten sudderen. Tijdens het koken komen de actieve ingrediënten vrij in het water.

Laat het gekookte mengsel trekken

Zodra het gekookt is, zet je de pot opzij en laat je het mengsel afkoelen. Zodra het mengsel is afgekoeld, dek je het af en laat je het een nacht trekken, idealiter 12 uur. Zo komen alle actieve ingrediënten maximaal vrij. Filter het mengsel na de infusie door een fijne zeef of doek in een schone pot. Je krijgt een heldere vloeistof die zal dienen als een effectieve spray. Breng de vloeistof over in een sprayfles. Het is belangrijk dat de fles schoon is. Zo voorkom je besmetting van de spray.

Uienspray aanbrengen

Uienspray moet ’s ochtends of ’s avonds worden aangebracht wanneer planten niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Besproei de bladeren en stengels van planten één keer per week. Als je een ongedierteprobleem hebt, kun je vaker sproeien, ongeveer twee keer per week.

Meer tips

Gooi overgebleven uien niet weg. Je kunt de uitgeloogde uien toevoegen aan compost of ze rond de planten begraven om geleidelijk meer voedingsstoffen vrij te maken. Zelfs als je geen last hebt van ongedierte, kun je uienspray gebruiken als preventieve maatregel. Het houdt de planten gezond en verhoogt hun immuniteit. Als je andere natuurlijke sprays gebruikt, kun je deze afwisselen met uienspray om meer variatie toe te voegen om je planten te beschermen en te voeden.

Leave a Response