Kooktips

Hoe maak je Gazpacho – de Spaanse soep voor een warme zomerdag VIDEO

19views

Gazpacho en andere koude soepen zijn uitstekende en gezonde opties voor een lichte en verfrissende zomerse maaltijd. Ze worden meestal gemaakt van een combinatie van verse groenten.

Zoals ik al zei, zijn koude soepen gebaseerd op verse groenten zoals tomaten, komkommers en paprika’s, die hydratatie en voedingsstoffen leveren zonder het gewicht van warme gerechten.

Gazpacho is een koude tomatensoep, een Spaanse keuken die oorspronkelijk uit de Andalusische regio Andalusië komt. Er wordt gezegd dat het is uitgevonden door de boeren van dit gebied, die het maakten om af te koelen en hun energie terug te krijgen op hete zomerdagen.

Gazpacho-varianten kunnen per regio verschillen, maar de basisingrediënten zijn altijd verse tomaten, komkommers, paprika’s, uien, knoflook, droog brood en olijfolie. Deze worden door elkaar gemengd en even laten afkoelen voordat de soep wordt opgediend.

Er is bijvoorbeeld ook groene gazpacho, gemaakt met ingrediënten als spinazie, avocado of groenere komkommers, die een andere smaak en kleur hebben dan de traditionele rode versie. De beroemde zomersoep heeft een speciale plaats in de internationale gastronomie.

Serveer, in kommen of schalen, met kleine blokjes groenten of broodcroutons voor textuur en contrast. De soep kan worden gegarneerd met verse groentjes, fijngehakte komkommer of zelfs blokjes avocado.

Gazpacho Andaluz Recept

Ingrediënten: 1 kg tomaten, 1 komkommer, 1 rode paprika, 2 teentjes knoflook, 1 kleine ui, 250 ml koud water of een paar ijsblokjes, zout naar smaak, 50 – 100 ml olijfolie, 2 eetlepels appelazijn. De hoeveelheid groenten kan variëren, afhankelijk van de smaak. Afhankelijk van de smaak kun je ook andere groenten toevoegen of de azijn weglaten.

Hoe te bereiden (WAT VIDEO): Was om te beginnen alle groenten. Voeg vervolgens in een grote kom de in vieren gesneden tomaten, de in plakjes gesneden ui en knoflook, de in blokjes gesneden komkommer na het schillen en de in grove stukken gesneden paprika’s toe. Maak van de groenten een soep met een staafmixer/blender en voeg beetje bij beetje water toe. Het water kan vervangen worden door ijs zodat de soep meteen opgediend kan worden. Voeg als laatste de olie, zout en azijn toe en mix tot een gladde soep.

De soep kan worden gegarneerd met paprika’s, cherrytomaatjes, groene uien en komkommerplakjes besprenkeld met olijfolie of geroosterd brood en zaden.

Een ander voordeel van dit gerecht is dat het niet veel tijd in de keuken vraagt en ook geen gastronomische kennis vereist.

Leave a Response