Tuintips

Hoe je zonder chemie van mieren in de moestuin afkomt: geheime methoden die zelfs ervaren tuiniers zullen verrassen

21views

Mieren zijn ongewenste bezoekers die een bloeiende tuin in een slagveld kunnen veranderen. Deze kleine maar hardnekkige insecten kunnen ernstige schade toebrengen aan planten en gewassen en tuiniers tot wanhoop drijven.

Mieren bestrijden hoeft echter niet per se gepaard te gaan met het gebruik van schadelijke chemicaliën. Er zijn effectieve en milieuvriendelijke methoden om van mieren in de moestuin af te komen zonder het milieu of nuttige insecten te schaden.

Natuurlijke afweermiddelen

Veel planten hebben natuurlijke eigenschappen om mieren af te weren.

Het planten van lavendel, munt, knoflook of fluweel rond de omtrek van een moestuin kan een natuurlijke barrière vormen waar mieren niet doorheen willen. Deze geurige planten beschermen de moestuin niet alleen, maar geven hem ook meer schoonheid en smaak.

Koffiedik en kaneel

Koffiedik en kaneel gebruiken is een eenvoudige maar effectieve manier om mieren af te schrikken.

Verspreid over bedden of bij de ingang van een mierenhoop creëren deze stoffen een geur en textuur die onaangenaam is voor insecten. Koffiedik is ook een uitstekende meststof voor de grond, het verrijkt de grond met stikstof.

Boorzuur en suiker

Een mengsel van boorzuur en suiker is een effectief lokaas voor mieren. De insecten, aangetrokken door de zoete geur, brengen het mengsel in de mierenhoop waar het als gif werkt en de kolonie van binnenuit vernietigt.

Het is belangrijk om deze methode voorzichtig toe te passen en het lokaas buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Azijnoplossing

Het bespuiten van mierensporen en gebieden waar insecten samenkomen met een 1:1 oplossing van azijn en water zal helpen hun chemische sporen te verstoren en ze te desoriënteren.

Regelmatige toepassing van deze methode zal mieren dwingen om nieuwe paden te vinden en uiteindelijk het moestuingebied te verlaten.

Heet water

Een eenvoudige maar effectieve manier om mierenheuvels onder controle te houden is door heet water te gebruiken.

Zachtjes kokend water rechtstreeks in een mierenhoop gieten kan een aanzienlijk deel van de kolonie vernietigen. Deze methode vereist echter voorzichtigheid om schade aan nabijgelegen planten te voorkomen.

Diatomeeënaarde

Het gebruik van diatomeeënaarde, een natuurlijk poeder gemaakt van gefossiliseerde algen, is een plantveilige manier om mieren te bestrijden.

Door het rond bedden of op mierensporen te strooien, werkt het als een mechanisch insecticide dat het buitenste skelet van de insecten beschadigt en ervoor zorgt dat ze uitdrogen.

Barrières opwerpen

Fysieke barrières kunnen een effectieve manier zijn om planten tegen mieren te beschermen. Door plakband of krijtpoeder rond boomstammen en de voet van planten te gebruiken, creëer je een barrière die mieren niet kunnen overwinnen.

Schoonhouden

Het regelmatig opruimen van gevallen fruit, het verwijderen van onkruid en het schoonhouden van de moestuin in het algemeen vermindert de aantrekkelijkheid van het gebied voor mieren aanzienlijk. Een schone moestuin ontneemt insecten voedselbronnen en beschutting, waardoor ze gedwongen worden om op zoek te gaan naar meer geschikte habitats.

Eerder vertelden we je hoe je een plek kiest voor zwarte bessen.

Leave a Response