Huishoudtips

Hier bewaar je honing nooit in de keuken. Maar veel Slowaken doen dat wel

19views

Honing is een smakelijk en gezond product, geschikt om langdurig te bewaren. Wojciech Margowniczy, op het internet bekend als de imker uit Wąchock, stelt voor waar je honing kunt bewaren om de eigenschappen te behouden.

Veel mensen bewaren honing in keukenkastjes, zich niet realiserend dat dit niet de juiste plaats is. Imker Wojciech Margowniczy deelt zijn kennis over de beste omstandigheden voor het bewaren van deze zoete lekkernij en onthult of het echt een onverwoestbaar product is.

Waar bewaar je honing? De imker stelt voor

Wojciech Margowniczy, op sociale media bekend als de imker uit Wąchock, legt uit of het een goed idee is om honing op kamertemperatuur te bewaren. Het blijkt dat de optimale temperatuur voor honing lager is dan 18 graden Celsius, en deze informatie is vaak te vinden op productetiketten. Koelkastdeuren, voorraadkasten en kelders zijn daarom meer geschikte plekken om honing te bewaren dan het typische keukenkastje of werkblad.

Een pot honing in een kast zetten in de buurt van een warmtebron (zoals een fornuis) is een bijzonder slecht idee. De kast kan heet worden van de stoom van het gekookte voedsel, wat direct van invloed is op de kwaliteit van de honing die erin zit. Daarnaast kun je honing zoals koolzaad-, guldenroede-, vroege en meerbloemige honing het beste in de koelkast bewaren. Deze producten kunnen gaan gisten als ze op kamertemperatuur worden bewaard. De lagere temperatuur in de koelkast voorkomt gisting.

Kan honing bederven?

Honing kan bederven, maar er zijn slechts twee gevallen. Het eerste is als de imker de honing te vroeg heeft gecentrifugeerd en er te veel water in zit, wat leidt tot gisting, schuimvorming en een alcoholische geur. Het tweede geval is wanneer honing lange tijd in warme omstandigheden wordt bewaard. In dit geval wordt in de honing hydroxymethylfurfural gevormd, een stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Wojciech Margowniczy wijst er ook op dat honing een droog product is (watergehalte is ongeveer 20%) en daarom water en verschillende geuren uit de omgeving absorbeert. Als je dus zo lang mogelijk van lekkere honing wilt genieten, moet je het potje altijd goed dichtschroeven en honing nooit open bewaren.

Leave a Response