Huishoudtips

Het verschijnt vooral in de zomer. Een banketbakker legt uit wat de witte coating op chocolade betekent

33views

Heb je ooit een reep chocolade geopend die je al lang in huis hebt en zag je een wit laagje? Heb je je afgevraagd wat dat betekent en of het nog wel veilig is om te eten? Maak je geen zorgen, we leggen het je zo uit!

Velen van ons hebben de gewoonte om verschillende producten in te slaan. In mijn vriezer vind je bijvoorbeeld altijd een pot vol ijs die ik heb “opgeborgen” voor later. Ik heb ook altijd minstens twee chocoladerepen die die ik kan nemen als ik plotseling trek heb in zoetigheid.

Hoewel ik meestal probeer om deze voorraden regelmatig aan te vullen, zijn er momenten dat ik een paar weken geen zoetigheid eet. Het is al een paar keer voorgekomen dat ik chocolade openmaakte die ik lang had bewaard, en dat ik zag dat er witte coating. De eerste indruk kan duidelijk zijn: de chocolade is… slecht geworden. Wacht even, weet je het zeker? Het leek me vanzelfsprekend om me in het onderwerp te verdiepen en de antwoorden op mijn vragen te vinden.

Betekent het witte residu op de chocolade dat het bedorven is?

Het blijkt dat witte resten op chocolade niet gevaarlijk zijn, dus het is veilig om te eten. De hele situatie heeft te maken met de manier waarop de chocolade is opgeslagen en kan worden veroorzaakt door temperatuurschommelingen of een hoge luchtvochtigheid.

Adam Turoni, een banketbakker en chocolademaker, legde aan Yahoo! life uit hoe chocolade wordt gemaakt. Hij zei dat de productie van chocolade gepaard gaat met een temperproces waarbij chocolade wordt verhit en afgekoeld, Chocolade die dit proces heeft doorlopen, zal vrij zijn van strepen of vlekken.

Aan de andere kant wordt het witte residu op chocolade waar we het over hebben ‘chocolade-uitbloeiing’ genoemd. Het kan worden onderverdeeld in twee categorieën: vettig en suikerachtig. Wat is het verschil daartussen?

Witte waas op chocolade. De banketbakker legt uit

Vetverkleuring van chocolade wordt veroorzaakt door een temperatuursverandering of onjuiste opslag van de chocolade. Bij blootstelling aan hoge temperaturen begint het vet in chocolade te smelten. Wanneer het weer afkoelt, verandert dit vet in een witte waas.

Aan de andere kant is de suikerbloem in chocolade gerelateerd aan de verandering in vochtigheid. Dan smelten de suikerkristallenwaardoor er een witte waas verschijnt op het oppervlak van de chocolade. Dit fenomeen kan zich voordoen wanneer de chocolade afkoelt.

Adam Turoni wijst erop dat het moeilijk kan zijn om te zien met welk type coating je te maken hebt door er alleen maar naar te kijken. Er is echter een snelle test mogelijk. Als de coating op de chocolade glad aanvoelt, is het waarschijnlijk een vetcoating. Als de coating daarentegen ruw is, is het waarschijnlijk een suikercoating.

Bewaren van chocolade

Hoe bewaar je chocolade om te voorkomen dat het gaat schimmelen? Volgens banketbakkers is het niet het beste idee om chocolade in de koelkast of vriezer te bewaren. Waarom? Het is de hoge luchtvochtigheid die de textuur van de chocolade kan beschadigen.

Elizabeth McDaniel, een andere geïnterviewde expert, wees erop dat chocolade het best bewaard kan worden bij op kamertemperatuur. Daarnaast moet je plaatsen vermijden waar er toegang is tot sterk licht, hete lucht, hoge luchtvochtigheid en sterke geuren die de smaak van de chocolade negatief kunnen beïnvloeden. Niemand van ons wil immers dat zijn favoriete snoepje zijn unieke smaak verliest.

Leave a Response