Tuintips

Grootste muggeninvasie in jaren bereikt Hessen

34views

Al die regen in de lente heeft de perfecte omstandigheden gecreëerd voor muggenlarven. Ondanks effectieve bestrijding spreken experts van het ergste muggenjaar sinds jaren. De invasie van het ongedierte bereikt nu Hesse.

De muggenplaag is al aangekomen in Hessen langs de Rijn. “We hebben hier een echte invasie. Het begint om 17.00 uur en dan kun je niet meer buiten zitten,” zegt Isabell Reddigau, die met haar man op een camping in Ginsheim-Gustavsburg (Groß-Gerau) verblijft. De kampeerders melden jeuk, alles is opgezwollen. Met zoveel ongedierte bereikte zelfs de muggenspray zijn grenzen.

De Reddigaus zijn lang niet de enigen die lijden onder de muggenplaag van dit jaar. In Zuid-Duitsland en aan het Bodenmeer kreunen mensen ook onder de bloedzuigers op campings of in biertuinen.

Ergste plaag in meer dan 35 jaar

Veel regen, een hoge luchtvochtigheid en vooral overstromingen hebben de beste omstandigheden voor de muggen gecreëerd om hun eitjes te leggen. Hij heeft in meer dan 35 jaar nog nooit zo’n muggenjaar meegemaakt, zegt Dirk Reichle, directeur van de “Kommunale Aktionsgemeinschaft zur Bekämpfung der Schnakenplage”, kortweg KABS.

KABS bestrijdt de muggenlarven al sinds het voorjaar langs de Bovenrijn in Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg. Een eiwit dat giftig is voor de larven werd op de oevers van de Rijn gespoten, zowel op de grond als vanuit de lucht met een helikopter. Steeds weer moesten grote gebieden worden behandeld vanwege terugkerende regenval.

10 procent van de larven is genoeg

Daniel Wohlgemuth, de regiomanager van de KABS die verantwoordelijk is voor Hessen, meldt dat hij en zijn collega’s wekenlang per helikopter rond de overstroomde gebieden reisden. De methode was effectief: naar schatting 90 procent van de larven werd gedood. Desondanks waren de overgebleven larven voldoende om een ongewoon ernstige muggenplaag te veroorzaken.

Toch is de situatie niet overal even slecht. Terwijl de Rijnregio’s bijzonder zwaar getroffen zijn, verwachten experts een normaler muggenjaar in de rest van Hessen.

Welk type mug het leven moeilijk maakt, hangt vooral af van het overstromingsniveau, zegt Wohlgemuth. In overstromingsjaren woekeren vooral muggen in overstroomde gebieden, zoals deze keer het geval was. Maar als het warm en droog is, is de kans groter dat de Aziatische tijgermug problemen veroorzaakt.

Muggen belangrijk voor het ecosysteem?

Toch zijn de bloedzuigers niet alleen maar een plaag. Ze spelen ook een belangrijke rol in het ecosysteem, zegt Bernd Petri van de Natuur en Biodiversiteit Unie (Nabu). Trekvogels kunnen zich er bijvoorbeeld mee voeden. Dieren zoals libellen en kikkers eten ook muggen.

Muggen spelen hier echter ook een ambivalente rol. Volgens Wohlgemuth van de KABS kunnen muggen ook gevaarlijke ziekten overbrengen op vogels, zoals het Usutu-virus, dat een paar jaar geleden leidde tot de dood van merels in de Bovenrijn.

Bij mensen is er meestal alleen sprake van vervelende jeuk en puistjes op de huid. Voor Isabell Reddigau en haar man gaat het erom dat ze volhouden en de invasie van dit jaar overleven met muggenspray van de apotheek.

Leave a Response