Tuintips

Dille bemesten: met de juiste voedingsstoffen wordt het kruid aromatisch, rijkelijk groen en heeft het genoeg te bieden

18views

Dille is ook een van de kruiden die van tijd tot tijd bemest moeten worden. Welke voedingsstoffen zijn goed voor heldergroene en zeer aromatische dille?

We associëren dille meestal met koolrabi of dille. Maar dat is niet het enige gebruik. Het is ook te vinden in vers broodbeleg, in saus met varkensvlees, in dipsauzen en nog veel meer. We hebben allemaal ons favoriete recept. Om een grote oogst van dit kruid te krijgen, plus om het mooi groen en nog aromatischer te houden, geef je het een topping die je zal belonen.

Dille kweken is eenvoudig

Dille houdt van lichte en goed doorlatende grond. Het heeft fijne wortels en heeft geen baat bij zware kleigrond. De juiste plek om te zaaien is ook essentieel. Een zonnige plek, bijvoorbeeld tussen tomaten, is ideaal. Wat het zaaien zelf betreft, zaai niet diep. Strooi de zaden gewoon over het oppervlak van de grond of zaai ze niet meer dan 1 cm diep. Dille kan ook alleen in een bedje worden gekweekt. Laat in dat geval 20 centimeter ruimte tussen de rijen. Je kunt ook om de drie weken zaaien, zodat je het hele seizoen van het verse kruid kunt genieten.

Dille zaaien

Als je dille zaait tussen komkommers, tomaten of paprika’s, zul je het het beste doen. Want deze planten hebben ook net zoveel behoefte aan vochtigere grond als dille. Tijdens het groeiseizoen is het een goed idee om de grond te wieden en een beetje los te maken om de wortels voldoende zuurstof te geven. Ze zullen zich beter ontwikkelen en het bovengrondse deel zal mooier zijn. En als je geen bed hebt, kun je de plant met succes in grotere bakken kweken.

Meststof voor dille

Dille hoeft niet bemest te worden, maar als je een rijk gewas en veel aromatische takjes wilt, geef het dan dezelfde mest als tomaten en komkommers. En dat is gistmest. Het bevat een aantal voedingsstoffen, zoals stikstof, die het bovengrondse deel zullen stimuleren. De bereiding is heel eenvoudig. Meng gewoon 3 zakjes gedroogde gist met een liter water. Roer en laat de meststof twee dagen zitten. Giet het mengsel vervolgens in een kan van tien liter en vul deze aan met regenwater. Je kunt het nu toepassen op de dille en onder de eerder genoemde groenten.

Leave a Response