Aardappelen smaken het best aan het begin van de zomer, hoewel we het hele jaar door van hun smaak willen genieten. Tenslotte zijn deze lekkernijen een van de populairste groenten in Slowakije. Daarom is het goed om te weten hoe je ze bewaart, zodat ze niet rotten, van kleur veranderen of uitlopen. Zo gaan ze mee tot het volgende seizoen.

Aardappelen zijn een onmisbaar bijgerecht voor het avondeten of een snelle snack. Daarom loont het om een voorraad te maken in het seizoen, zodat je er de komende maanden van kunt genieten. Als je ze de juiste omstandigheden geeft, blijven ze stevig tot de lente.

Bewezen bewaarmethoden voor aardappelen

Als je niet zorgt voor de juiste omstandigheden voor aardappelen, zullen ze snel uitlopen, stevigheid verliezen en groen worden. Gerimpelde knollen zien er niet alleen niet smakelijk uit, ze zijn ook geen goed avondeten. Wat moet je onthouden? Drie dingen zijn belangrijk – voldoende vocht, koelte en een plek waar ze niet in het licht staan. Als het mogelijk is, kun je ze na de zomer het beste bewaren in een garage, voorraadkast of kelder. Op zo’n plek hebben ze een kans om de winter te overleven.

Een te warme omgeving zorgt ervoor dat aardappelen uitlopen of gaan rotten. Daarom moeten ze worden bewaard op een plek waar de temperatuur niet hoger is dan tien graden. Een ander punt is ook het vermelden waard. Als de lucht te droog is, beginnen de groenten te verschrompelen en als het te vochtig is, ontstaat er schimmel. Mijn grootvader heeft een manier om hiermee om te gaan. Hij instrueerde me om de aardappelen te mengen met eikels of kastanjes, die niet alleen voorkomen dat ze uitlopen, maar ook onnodig vocht uit de lucht halen.

Waar bewaar je aardappelen in?

Doorlatende bakken – houten kisten of luchtkorven – werken het beste om te voorkomen dat aardappelen gaan rotten. Stapel ze niet te dicht op elkaar. Sommige mensen spreiden ze individueel uit op planken of op de grond en bedekken ze met stro of papier voor de winter. Als je meerdere groenten van verschillende variëteiten hebt geplukt, kun je elke soort het beste apart bewaren. De knollen hebben de neiging om op elkaar in te werken. Tijdens de opslagperiode is het een goed idee om regelmatig beschadigde of uitlopende exemplaren te verwijderen. Zo hebben ze een kans om te overleven tot de lente.

Verwante artikelen:

Stamp twee kleine aardappelen fijn en behandel de geraniums. Ze zullen bloeien en gezond groeien

Verdorren en bederven van dille is verleden tijd. 1 simpele truc houdt het tot 2 maanden vers