Huishoudtips

De walgelijke sterns veroveren de Tsjechische huishoudens. Elimineer ze met dit mengsel

20views

Sterns houden van warmte, duisternis en vochtigheid. Daarom gedijen ze het beste in de badkamer en het toilet. Daarom kunnen we, als onze blaas ons ’s nachts wakker maakt, een ongenode gast, of erger nog, ongenode gasten, aantreffen in het toilet nadat de lichten zijn aangedaan. Wie zijn sterns en hoe jaag je ze het huis uit?

Wat vernietigen sterns allemaal?

Afgezien van het feit dat waarschijnlijk niemand van ons zich op zijn gemak voelt met een leger van deze relatief walgelijke dieren in ons huis, kunnen sterns behoorlijk wat schade aanrichten. Ze hebben een vreselijke smaak voor de lijm die boeken aan elkaar bindt en ze eten ook behang, stof en papier. Linnen, zijde, katoen, tapijt en bekleding zijn ook niet te missen. Om het nog erger te maken, voegen ze graag bloem, suiker en kruimels van koekjes en ontbijtgranen toe. Ze nemen ook pellets, pasta, groenten, gedroogd vlees en dode insecten als dank. Kortom, ze eten zowat alles. Gelukkig bijten of knagen ze niet, maar we willen ze nog steeds niet in huis.

Ken de vijand! Fascinerende feiten over sterns.

  • Als een stern de antennes op zijn kont verliest, laat hij nieuwe groeien.
  • Voor het paren dansen sterns.
  • Tijdens hun hele leven kleden ze zich voortdurend uit. Hun “uitkleedingen” zijn het hele jaar door te vinden.
  • Vrouwtjes in de vruchtbare leeftijd leggen tot 20 eieren per dag.
  • De stern leeft 2-8 jaar!

Informatiegek. Sterns zijn niet alleen zeer productieve exhibitionisten, ze leven ook gevaarlijk lang voor insecten. En met het tempo waarin ze eieren leggen, kunnen ze gemakkelijk ons huis overnemen binnen een paar maanden of jaren. Hoe gaan we met ze om?

Hoe roei je sterns voorgoed uit?

Breng huisvinken, spinnen en duizendpoten binnen. Dat zijn hun natuurlijke vijanden. Ik denk niet dat iemand dat goed vindt, dus serieus.

Aardappelschillen. Spreid deze uit op krantenpapier op de grond in het gebied van de sterns en laat ze ’s nachts behoorlijk zompig worden. Pak ’s ochtends het papier in en breng de schillen en de sterns ergens heel ver weg of verbrand ze. Herhaal dit zo lang als nodig is.

Dan werkt diatomeeënaarde ook. Strooi dit op de beschuldigde plek, rond de toiletpot of onder de gootsteen. Zodra een vis over deze scherpe stof wil klimmen, zal hij zich doorboren en is het gedaan met hem. Stofzuig de slachtoffers ’s ochtends.

Tot slot kun je speciale lijmvallen kopen. Of je kunt er zelfs een maken. Doe dubbelzijdig tape rond de buitenkant van het potje en stop er iets lekkers in dat de vissen lekker vinden. Suiker, mueslikruimels, pasta. De vissen zullen de binnenkant vinden, maar ze komen er niet uit aan de gladde binnenkant van de pot. En je hebt ze gevangen.

Preventieve maatregelen

  • Ruik je huis. Sterns hebben een hekel aan bepaalde geuren. Specifiek cederhout etherische olie en dan citrus, eucalyptus, munt of lavendel geuren.
  • Bewaar al het voedsel in hersluitbare plastic dozen.
  • Probeer vocht kwijt te raken. Ventileer, koop een luchtontvochtiger.
  • Stoom wat je kunt. De sterns zullen je huis binnenkomen via de voegen (en dan de afvoerpijpen, maar sluit ze niet af).
  • Stofzuig regelmatig. Vergeet de verschillende kieren, hoeken en plinten niet.

Foto: Shutterstock

Leave a Response