Kooktips

De effecten van dagelijks suikervrije koffie drinken op het lichaam

23views

Het drinken van suikervrije koffie helpt ziekten voorkomen en bestrijden. Hier zijn 10 voordelen.

Voor velen is er geen andere manier om de dag te beginnen dan met een kopje koffie. Soms is het tussen de actieve pauzes op het werk, of sommige mensen drinken het liever aan het einde van een maaltijd. Maar naast een aangename routine is koffie misschien veel meer dan dat.

De voordelen kunnen een vrij uitgebreide lijst opleveren, maar in theorie wijst alles op het voorkomen en bestrijden van ziekten. De resultaten kunnen zelfs nog gunstiger zijn als de hoeveelheid suiker die we eraan toevoegen gereguleerd wordt.

In die zin kunnen we 10 positieve gevolgen noemen van het drinken van suikervrije koffie voor ons lichaam:

Gezond hart
Koffie zonder suiker helpt de stofwisseling van het lichaam te stimuleren. Daarom is het niet alleen goed voor gewichtsverlies, maar ook voor het hart. Sommige hartaandoeningen zijn gerelateerd aan verstopte slagaders die de bloedcirculatie naar het hart beïnvloeden. Daarom voorkomt een goede stofwisseling de ophoping van bepaalde stoffen zoals cholesterol of vetten.

Vermindert cellulitis
Met dit in gedachten helpt het consumeren van suikervrije koffie de vorming van vetophopingen op bepaalde plekken op je lichaam te verminderen, omdat het bijdraagt aan een goede bloedcirculatie.

Voorkomt diabetes type 2
Diabetes is een van die problemen die voortkomen uit hart- en vaatproblemen. Diabetes type 2 heeft te maken met het onvermogen van het lichaam om de bloedsuiker- en insulinespiegel onder controle te houden. Dit is het meest voorkomende type, maar het drinken van suikervrije koffie kan het risico op het ontwikkelen ervan verminderen.

Helpt gewichtsverlies
Een goede stofwisseling is synoniem met een optimale spijsvertering. Het drinken van suikervrije koffie kan je dus helpen gewicht te verliezen.

Maagklachten voorkomen
Het consumeren van ongezoete koffie kan helpen bij het elimineren van bacteriën en gifstoffen uit de maag, omdat deze worden weggespoeld via de urine. Dit helpt ook de groei van schadelijke parasieten te stoppen die maagklachten kunnen veroorzaken.

Geheugenfunctie
Volgens de wetenschap helpt het drinken van ongezoete koffie bij de ontwikkeling van het geheugen. In meer technische termen kan het innemen ervan een neurotransmitter genaamd adenosine blokkeren. Wanneer cafeïne dit blokkeert, verbetert het de neuronale vuren in de hersenen. Dit helpt bij het vrijmaken van gunstige neurotransmitters.

Voorkomt leveraandoeningen
Een van de voordelen van koffie is dat het de evolutionaire ontwikkeling van kankercellen in ons lichaam voorkomt, zoals kankercellen die in de nieren kunnen ontstaan. Ook helpt de consumptie ervan het risico op cirrose (chronische leverschade) met bijna 80% te verminderen.

Voorkomt psychische aandoeningen
Naast de positieve effecten van koffieconsumptie op het geheugen, bleek uit een wetenschappelijk onderzoek dat koffieconsumptie het risico op dementie op oudere leeftijd met 65% vermindert.

Voorkomt tandbederf
Matige consumptie van ongezoete koffie kan gunstig zijn voor de mondgezondheid, met name cariës, omdat het antibacteriële eigenschappen heeft en een antibacteriële invloed op tandplak.

Het levert antioxidanten
In theorie is koffie een belangrijke bron van antioxidanten. Antioxidanten zijn natuurlijke of door de mens gemaakte stoffen die bepaalde soorten schade aan cellen kunnen voorkomen of vertragen.

Ze worden in koffie gevonden onder de naam kinines. Andere veel voorkomende antioxidanten zijn “hydrocinnaminezuur” en “polyfenolen”. Deze helpen vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

Leave a Response