Tuintips

De beste tomatenmeststof voor maximale opbrengst en schimmelvrij fruit

19views

Tomaten zijn erg populair en kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Om er genoeg van te hebben en de verspreiding van gewasvernietigende ziekten effectief te voorkomen, moet je hun verdediging versterken met de juiste voedingsstoffen.

Het is tijd om je tomaten te bemesten, dus vraag je je af welke voedingsstoffen je ze moet geven? Je wilt geen in de winkel gekochte meststoffen gebruiken, dus je wilt weten welke zelfgemaakte effectief zijn? En geschikt zijn voor tomaten? We hebben twee meststoffen samengesteld die we zelf hebben geprobeerd en die echt werken. Waaruit bestaan ze en hoe bereid je ze om je tomaten de voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben?

Tomaten kweken

Sappige, smaakvolle en gezonde tomaten kweken is niet moeilijk, integendeel. Het is echter belangrijk om ze de juiste habitat te geven. Dat is op een zonnige plek. Je moet zeker de afstand goed houden zodat de bladeren niet uitdrogen en er geen meeldauw dreigt. Knijp de stengeltomaten regelmatig af en knip de onderste bladeren van wilde en struiktomaten af zodat ze de grond niet raken. Geef ze ook regelmatig water. Geef op warme dagen elke dag water om te voorkomen dat de vruchten barsten. Bemest ze om de twee weken.

Bemesting voor tomaten

Een effectieve, goedkope en voedzame meststof gemaakt van as en gist. De as moet puur van hout zijn. Het voorziet de planten dan van kalium, calcium, fosfor en andere stoffen die goed zijn voor tomaten. We moeten vermelden dat het geen stikstof bevat, dus voegen we gist toe, dat dit element bevat. Meng gewoon 400 gram fijngemalen as en negen liter water. Giet het mengsel in een emmer van tien liter en roer. Voeg 5 zakjes gist toe, roer en laat het twee dagen zitten. Meng vervolgens een deel mest en een deel regenwater.

De tweede meststof is gefermenteerd kippenkruid. Een ideale meststof voor vruchtgroenten. Het bevat kalium, fosfor, stikstof, maar ook calcium. En zoals je weet is calcium heel belangrijk voor tomaten, maar ook voor paprika’s en courgettes, omdat het droogrot voorkomt. Doe een derde van de kippenuitwerpselen in een plastic emmer van tien liter en vul de emmer met water. Zet het weg van het huis en wacht tien dagen tot het mengsel is gaan gisten. Verdun de mest vervolgens met water in een verhouding van 1:10. Roer de inhoud tijdens het fermenteren elke dag om en wees voorzichtig! De inhoud ruikt sterk.

Leave a Response