Tuintips

Dahlia: knip verlepte bloemen niet af, ze kunnen erg winstgevend zijn.

17views

Dahlia’s behoren tot de mooiste planten om te observeren. Van het einde van het jaar tot de eerste vorst in de herfst maken hun imposante bloemen een blijvende indruk. Om er op de lange termijn het beste van te maken, kun je de uitgebloeide bloemen het beste wegdoen. En dat is waar. Maar niet in alle gevallen.

Vervaagde dahliabloemen: waarom ze verwijderd moeten worden

Het afknippen van verwelkte dahliabloemen, ook wel “deadheading” genoemd, is in meerdere opzichten een belangrijke tuinpraktijk. Het helpt om de bloei te verlengen. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen, besteedt de plant geen energie aan het produceren van zaden, wat de dahlia stimuleert om nieuwe bloemen te produceren. Het verwijderen van verwelkte bloemen uit je dahlia maakt het ook mogelijk om groei stimuleren van stengels en bladeren, waardoor de plant krachtig blijft.

Het houden van uitgebloeide bloemen heeft ook nadelen. Door ze niet te verwijderen, breng je je plant in gevaar door de groei van nieuwe bloemen te stimuleren. de ontwikkeling van ziekten en het aantrekken van ongedierte. Ten slotte geeft het houden van verwelkte bloemen je plant een verwaarloosd uiterlijk, wat leidt tot een ernstig gebrek aan vitaliteit.

Vervaagde dahliabloemen: wanneer niet knippen?

Hoewel het terugknippen van je dahlia’s noodzakelijk is voor een goede gezondheid van de plant, zijn er momenten waarop je dit beter niet kunt doen. Er zijn namelijk bepaalde situaties die niet ideaal zijn om te verwijderen:

  • Zaden verzamelen Zaden verzamelen: als je zaden wilt verzamelen om het volgende jaar dahlia’s te zaaien, moet je een deel van de verwelkte bloemen aan de plant laten zitten om de zaden te laten rijpen. Wacht tot de bloemhoofdjes helemaal uitgedroogd zijn voordat je ze oogst.
  • Begin van het einde van het seizoen Tegen het einde van het bloeiseizoen, wanneer de eerste vorst voor de deur staat, is het misschien niet langer nodig om uitgebloeide bloemen af te snijden, omdat de plant dan snel in rust gaat.
  • Bescherming tegen de kou In sommige regio’s waar de vorst vroeg intreedt, kunnen uitgebloeide bloemen en bovengrondse plantendelen de wortels van de plant beschermen tegen de kou.

Dahlia: hoe herken je een verwelkte bloem?

Om verwelkte dahliabloemen te herkennen, kijk je goed naar de bloemhoofdjes van de plant. Als ze een spitsere vorm hebben dan normaal (meestal zijn ze rond), betekent dit dat ze verwelkt zijn. Om ze te verwijderen, heb je een schone snoeischaar. is een essentiële handeling om ze efficiënter te maken, je veiligheid te garanderen en ziekten te voorkomen. A in alcohol gedrenkte doek of een ontsmettingsmiddel zal de klus klaren.

Verwelkte dahliabloemen verwijderen, volg de verwelkte bloemstengel tot het eerste paar gezonde bladeren of knoppen. Knip net boven dit paar af. In plaats van al zijn energie in de stervende bloem te steken om zaden te produceren, zal de plant zijn energie dan besteden aan de het ontwikkelen van nieuwe knoppen voor de daaropvolgende bloei.

Leave a Response