Tuintips

Boomschijf: Waar is het goed voor?

29views

Bomen en struiken van alle soorten worden jong geplant om uit te groeien tot ondersteunende elementen in een tuin. Hoe hoog ze ook zijn als ze geplant worden, een boomschijf helpt ze groeien.

Houtachtige planten zijn de langstlevende tuinplanten en hun ecologische waarde als buffer tegen klimaatextremen en hun voordelen voor dieren in het wild zijn onbetwist. Ze bepalen ook de indeling van de tuin. Fouten door een gebrek aan zorg, vooral bij het planten en verzorgen in de eerste jaren, moeten koste wat het kost worden vermeden, want het is erg moeilijk om ze te corrigeren.

De oplossing is het creëren van een boomschijf. Dit is een gebied rond de nieuwe boom dat vrij wordt gehouden van vegetatie. Het is een grote fout om jonge bomen en struiken aan hun lot over te laten, omdat de planten die eromheen groeien, meestal kruidachtige planten zoals gras, jichtkruid of zelfs overwoekerde vaste sierplanten, ze van water en voedingsstoffen zullen beroven. Als een houtachtige plant nog jong is, kunnen andere planten zelfs zoveel van wat hij nodig heeft in beslag nemen dat hij verwelkt en zich slecht ontwikkelt of zelfs afsterft.

Hoe ontstaat een boomschijf?

Het is heel eenvoudig: wanneer een boom wordt geplant, wordt het plantgat minstens twee keer zo breed gegraven als de kluit of pot van de nieuwe boom. Grofweg betekent dit dat een boomschijf voor bijvoorbeeld een appelboom een halve meter in diameter zal zijn – een extra tien centimeter kan ook geen kwaad. Heel grote bomen, zoals hoge kamerbomen of solitaire magnolia’s, kunnen een boomschijf van maximaal een meter doorsnede krijgen. Als je fruitbomen of rozen met blote wortel plant, is een boomschijf twee keer zo groot in diameter als de volwassen plant met stam of stamdiameter in een paar jaar zou innemen.

Als je al houtachtige planten hebt geplant zonder boomschijf, doe dit dan zo snel mogelijk en snoei alle vegetatie die direct op de boom of struik groeit volledig weg. Je kunt de omtrek van de boomschijf ook omsluiten met bijvoorbeeld stoeptegels, zodat je hem niet elk jaar opnieuw hoeft te vormen met een spade.

Houd de boomschijf altijd open

Als een boomschijf eenmaal is gemaakt, moet deze altijd vrij worden gehouden van nieuwe groei. Om vervelend wieden te voorkomen, is het voldoende om er een routine van te maken om ongeveer om de 14 dagen de boomschijf snel door te werken met een handfrees. Natuurlijk kan de boomschijf ook worden gemulcht als de bomen dit verdragen. Onmiddellijk na regenval of watergift cultiveren helpt voorkomen dat water op dezelfde manier uit de grond ontsnapt en zorgt ervoor dat het volledig door de bomen kan worden gebruikt. Het spreekt voor zich dat bemesten – voedingsstoffen moeten meestal een of twee keer per jaar worden toegevoegd – gemakkelijker en effectiever is als de meststof direct in de grond op de boomschijf wordt gewerkt. Als de boom of struik na een paar jaar is ingegroeid, is een boomschijf niet langer essentieel om te overleven, maar het is nog steeds uiterst nuttig om de boom of struik goed te laten gedijen.

Vergeet hagen niet!

Het planten van hagen wordt na het planten vaak verwaarloosd. Veel tuineigenaren gaan er ten onrechte van uit dat ze robuuste planten hebben gebruikt die wel “op hun plaats zullen groeien”. Maar zelfs haagbeuken en vlierbessen hebben steun nodig als ze jong zijn. Daarom moet u de openingen tussen de haagplanten zorgvuldig vrijhouden van verdere groei, evenals ongeveer 20 tot 30 centimeter van de strook grond aan weerszijden van de haag.

Leave a Response