Hoe geef je je tuin goed water in de zomer? Als het buiten warm is, zijn we niet de enigen die de juiste hoeveelheid water nodig hebben. Soms kan een triviale fout er echter voor zorgen dat planten verwelken na het water geven in plaats van dankbaar te zijn voor je zorg.

Goed water geven is een van de belangrijkste regels bij het kweken van planten. Hoe, wanneer en hoeveel je water moet geven is de moeite waard om in gedachten te houden, en niet alleen voor sierbloemen die je in potten kweekt. Het blijkt dat je zelfs in de tuin fouten kunt maken – en rampzalige ook.

Hoe geef je planten in de tuin geen water? Dit is het ergste wat je kunt doen

De meest voorkomende en grootste fout bij het water geven van groenten, fruit en bloemen in de tuin is de verkeerde tijd. In de zomer, vooral op een warme en zonnige dag, moet je planten niet midden op de dag water geven, d.w.z. van 9.00 – 10.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.. Waarom op deze tijd en niet op andere tijden? Dan schijnt de zon het sterkst. Als je op dit moment water geeft, zal het water snel verdampen en heeft de plant geen tijd om het uit de grond op te nemen. Bovendien zullen druppels die op de bladeren vallen de zonnestralen concentreren en leiden tot zonnebrand en lelijke vlekken. Deze kunnen op hun beurt weer bacteriën en schimmels aantrekken. Geef de bladeren geen water, ongeacht het tijdstip van de dag of het seizoen.

WAARSCHUWING! Niet alleen het tijdstip is belangrijk. Geef planten in de tuin nooit rechtstreeks water uit een put, slang of kraan. Koud, vaak ijskoud water schokt ze, verzwakt ze, stelt ze bloot aan aanvallen van ongedierte en ziekten en zorgt er vooral voor dat ze niet goed groeien en in plaats daarvan verwelken.

Hoe geef je een tuin op de juiste manier water? Let op deze drie regels en ga na wanneer je je tuin het beste water kunt geven

Wanneer en hoe de tuin besproeien in de zomer, maar niet alleen in de zomer? De drie belangrijkste regels zijn. Als je ze in gedachten houdt, zullen je planten gezond en weelderig groeien. Je weet al dat je niet naar ijswater moet grijpen en het midden op de dag moet doen. Waar moet je nog meer op letten?

  • Water met lauw water of water op kamertemperatuur. Regenwater is het beste. Zet het water minstens 30 minuten apart in de waterkoker om op te warmen voordat je water geeft. Als je rechtstreeks water geeft uit een tuinslang, kies dan een zo klein mogelijke waterstraal en geef de planten minder maar vaker water.
  • Geef de tuin ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water. Er is één uitzondering op deze regel. Als je ziet dat de plant begint te verzwakken door gebrek aan water, kun je hem water geven. Geef echter voorzichtig water en maak de bladeren of stengels niet nat.
  • Let op de hoeveelheid water. Geef niet zo veel mogelijk water en sproei niet op alle struiken of perken water. Te weinig water is ook een slecht idee. Hoe water geven? Giet het water langzaam en neem korte pauzes, zorg ervoor dat het water in de grond trekt. Als het water aan de oppervlakte blijft liggen, is dat een teken om te stoppen met water geven.

Gerelateerde artikelen:

Begin de bloemen water te geven met warm water. Het resultaat? Ze gaan als een gek de lucht in

Dit is de beste tijd om hortensia’s water te geven. De planten zullen in topvorm zijn