Tuintips

Bemest petunia’s en geraniums in juni, waarna ze één keer zo veel bloeien

34views

Muscari’s en petunia’s zijn erg populaire eenjarigen die menig terras sieren. Het is nu echter aan te raden om ze van voedingsstoffen te voorzien, zodat ze gezond blijven en uitbundig bloeien.

Hou je van de uitbundige bloei die geraniums en petunia’s bieden? Misschien is geen enkele andere balkonplant zo mooi en uitbundig bloeiend als deze twee planten. Als je ze de juiste bemesting geeft, kun je erop vertrouwen dat ze één keer zoveel zullen bloeien en dat hun bladeren gezonder zullen zijn. Bovendien zullen ze dankzij hun betere afweer beter bestand zijn tegen ongedierte, maar ook tegen meeldauw, die ze vaak teistert. Welke meststof moet je ze op dit moment geven?

Waarmee moet je geraniums en petunia’s bemesten?

Welke voedingsstoffen moet de meststof bevatten om groene groei maar ook uitbundige bloei te bevorderen? Bovenal stikstof, kalium en fosfor. Deze drie voedingsstoffen zorgen voor een overvloedige bloemenpracht waar iedereen zich graag voor omdraait. Je kunt dus brandnetels gebruiken, maar ook gist.

Het zal echter belangrijk zijn om de dode bloeiwijzen van beide planten te verwijderen om overvloedige vertakking aan te moedigen. Knijp de petunia’s vlak onder de uitgebloeide bloei. Knip bij geraniums de uitgebloeide bloemen en stengel af. Geef de planten ook een zonnige standplaats en vergeet niet om regelmatig water te geven. Hun substraat moet altijd licht vochtig worden gehouden. Geef op warme dagen ’s ochtends en ’s avonds water. Pas op voor waterverzadiging.

Meststof klaarmaken voor geraniums en petunia’s

De meststof is heel eenvoudig te bereiden. Pluk 300 gram brandnetels, hak ze fijn en giet er vijf liter water over. Wacht nu drie dagen en laat het dan uitlekken. Bij voorkeur door een doek. Voeg twee blokjes gist toe en meng. Laat het minstens twee uur staan en verdun dan één deel meststof met één deel regenwater. Breng aan op licht bevochtigd substraat.

Onder andere zetmeelrijk water na het koken van aardappelen werkt ook geweldig. Het moet wel koud zijn en mag geen zout bevatten. Of je kunt aardappelschillen koken die je anders zou weggooien. We willen ook graag uit eigen ervaring toevoegen dat je door te bemesten met brandnetels meeldauw, maar ook bladluizen op de planten voorkomt.

Leave a Response