Tuintips

Behandel de tomaten in juni tegen meeldauw en ongedierte. Zo krijg je een overvloedige oogst en kun je langer oogsten.

25views

Kijk je uit naar je eigen tomaten die heerlijk smaken? En wil je er zoveel mogelijk oogsten? Dat is niet onmogelijk. We laten je graag zien hoe.

Waarschijnlijk kweekt elke groenteteler tomaten in zijn tuin. Ze zijn heerlijk en niet te vergelijken met de tomaten die je koopt. Om van een echt overvloedige oogst te genieten, moet je andere stappen nemen dan bemesten, wat belangrijk is voor de weerstand van de plant. Tomaten moeten ook effectief worden beschermd tegen de ziekte, die het gewas volledig kan vernietigen.

Tomaten bemesten en beschermen

Tomaten moeten niet alleen worden bemest, maar ook regelmatig water krijgen. Op dit moment regent het niet en hebben we erg warm weer, dus geef je tomaten elke dag water. Velen van ons hebben al vruchten aan de planten, dus geef ze vocht om de vruchten sappiger te maken. Wat bemesting betreft, breng eens in de twee weken een meststof aan die gemaakt is van bijvoorbeeld kippenuitwerpselen. Je kunt het afwisselen met brandnetelmest om de planten te beschermen tegen ongedierte zoals bladluizen, motten en anderen.

Denk er bij het water geven ook aan om het niet op het blad te gieten om de ontwikkeling van meeldauw niet aan te moedigen. Als het gaat om bescherming tegen schimmelziekten, is los bladpoeder een goede hulp. Het werkt niet alleen als preventie, maar ook wanneer het de planten licht aantast. Het is ook aan te raden om de schutbladeren van de tomatenplanten af te knijpen en voldoende ruimte tussen de planten te laten, zodat de bladeren sneller uitdrogen.

Spuiten tegen tomatenziekte

Als zowel preventie als oplossing voor het probleem kun je een zuurdesem in poedervorm gebruiken. Dankzij de alkaliteit en de effecten is het de perfecte bestrijder van deze ziekte. Meng gewoon een zakje poeder met anderhalve liter regenwater. Meng het en giet het in een spuitfles. Breng de spray aan op een windstille dag en in de vroege avond om te voorkomen dat de bladeren verbranden.

Mengspray kan niet alleen op tomaten worden gebruikt, maar ook op komkommers, paprika’s en meer. Bijvoorbeeld op muscadines, die ook een schimmelziekte hebben. Let bij de eerder genoemde planten ook op zuigende plagen zoals bladluizen, witte vliegen of zijderupsen. Als het ongedierte er last van heeft, voeg dan 1 theelepel vloeibare zeep toe aan de eerder genoemde spray en breng het aan op het ongedierte.

Leave a Response