Kooktips

Avocado’s hebben een probleem waar bijna niemand over praat

28views

De toegenomen vraag naar avocado’s in Europa en Noord-Amerika heeft geleid tot een verdrievoudiging van de wereldproductie in iets meer dan 20 jaar. Deze populaire vrucht wordt echter steeds controversiëler vanwege de milieueffecten van de productie en distributie over de hele wereld.

Deze problemen zijn niet inherent aan de avocado zelf, die deel kan uitmaken van een duurzaam en gezond dieet. Ze weerspiegelen eerder enkele van de diepgewortelde problemen die geassocieerd worden met de productie ervan.

Avocado’s komen oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, waar het warme, gematigde klimaat ideale omstandigheden biedt voor de teelt. Er zijn honderden variëteiten. De variant die de meesten van ons vandaag kennen is echter de Hass-variëteit, die kan worden teruggevoerd op één enkele boom die bijna 100 jaar geleden werd geplant.

Een deel van de stijging in populariteit van avocado’s in de afgelopen decennia is te danken aan de marketing als “superfood”. Hoewel sommige gezondheidsclaims misschien overdreven zijn, zijn ze in feite een goede bron van vitaminen, mineralen en onverzadigde vetten, die ze hun romige, bevredigende textuur geven.

Waarom is de avocado dan zo controversieel geworden? Net als een groot deel van de moderne landbouw zijn de meeste avocadoplantages afhankelijk van kunstmest en fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan een toename van de uitstoot van broeikasgassen. De productie van avocado’s is lager dan die van veel andere gewassen, dus de koolstofvoetafdruk per kilo fruit is hoger.

Gemiddeld hebben avocado’s een koolstofvoetafdruk van ongeveer 2,5 kg CO₂-equivalent (kg CO₂e) per kg – dat zijn alle broeikasgassen die ontstaan bij de productie en het transport van avocado’s, zoals kooldioxide, methaan en lachgas, omgezet in CO₂-equivalent bij verwarming.

De koolstofvoetafdruk van avocado’s is meer dan twee keer zo groot als die van bananen (0,9 kg CO₂e per kg) en meer dan vijf keer zo groot als die van appels (0,4 kg CO₂e per kg), maar is slechts iets slechter dan die van tomaten (2 kg CO₂e per kg).

Deze cijfers zijn echter klein vergeleken met de wereldwijde gemiddelde koolstofvoetafdruk van de meeste dierlijke producten. Een kilo eieren heeft een CO2-voetafdruk van 4,6 kg CO₂e, een kilo kip levert 9,8 kg CO₂e op en een kilo rundvlees levert gemiddeld 85 kg CO₂e op.

Voor degenen buiten Amerika zijn de grote afstanden die avocado’s meestal afleggen misschien niet zo groot als je denkt, tenminste wat betreft koolstof. Het overgrote deel van de avocado’s wordt per schip vervoerd, wat relatief weinig koolstof uitstoot vanwege de enorme hoeveelheden die in één reis vervoerd kunnen worden. Zelfs als er duizenden kilometers worden vervoerd, resulteert het vervoer in slechts 0,2 kg CO₂e per kg avocado’s, wat vaak veel minder is dan de voetafdruk die ontstaat bij het verbouwen ervan.

Leave a Response