Huishoudtips

Alleen een dwaas zou kersenpitten weggooien. Zo gebruik je ze in de winter

25views

Het kersenseizoen is in volle gang. Rood, sappig, soms zoet als honing, soms licht zuur. Er zijn veel liefhebbers van rood fruit, waarvan de meesten het fruit opeten en de pitten weggooien – wij beschouwen ze als afval. Behalve misschien voor likeurkenners die ze gebruiken om amaretto te maken. Kersenpitten zijn echter de moeite waard om te bewaren, omdat hun eigenschappen nuttig kunnen zijn in de winter.

Kersenpitten blijven lang op temperatuur

De geheime eigenschap van kersenpitten, omdat ze weinig bekend zijn, is hun vermogen om een bepaalde temperatuur lang vast te houden. Daarom kun je ze gebruiken als koud kompres op warme dagen, voor kneuzingen of insectenbeten, en als verwarmende pleister in de winter. De eigenschappen van kersenpitten worden al benut door bedrijven die milieuvriendelijke producten maken – er zijn thermosforen op de markt die gemaakt zijn van kersenpitten. In plaats van veel geld te betalen, kun je het ook zelf maken.

Gooi kersenpitten niet weg. Droog ze en doe ze in een zakje

Hoe maak je een thermofoor van kersenpitten? De instructies zijn triviaal:

  1. Gooi bij het maken van kersenjam en andere lekkernijen de pitten na het pitten niet weg, maar ontdoe ze grondig van het vruchtvlees.

Spreid de pitten uit op een dienblad, een stuk papier of in een platte bak en droog ze op een warme, droge plek.

Als de pitten droog zijn, is het tijd voor de tweede fase, namelijk het naaien van de zak waarin je de kersenhartjes uiteindelijk zult zeven. De zak moet gemaakt zijn van natuurlijk materiaal. Het is aan jou welke vorm je eraan geeft. Als je geen naaivaardigheden hebt, kun je een kant-en-klaar zakje kopen.

Doe de kersenpitten in het zakje en naai de rand dicht.

Hoe gebruik je de kersenpittenzak?

Je kunt een kersenpitzakje gebruiken als kompres op kneuzingen en brandwonden als het goed is afgekoeld in de koelkast. Op warme dagen geeft het ook verkoeling. Aan de andere kant, als je in de winter een zakje kersenpitten opwarmt, is het een uitstekende thermosvervanger voor thuis om te helpen bij reuma of menstruatiepijn.

Leave a Response