Huishoudtips

Air Fryer: Expert onthult hoe gevaarlijk air fryers kunnen zijn bij verkeerd gebruik

29views

Air friteuses zijn onmisbare apparaten geworden in de meeste keukens, dankzij hun vermogen om bijna alles te bereiden en het feit dat ze zuiniger zijn dan de traditionele oven.

Verwijder vet uit je oven of friteuse in 10 minuten met dit ‘natuurlijke’ schoonmaakmiddel
Hoewel ze worden beschouwd als een gezondere optie vanwege de manier waarop ze koken met snelle circulatie van hete lucht, waarschuwt een arts dat luchtfriteuses een gezondheidsrisico kunnen vormen als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.

Waarom het belangrijk is om je air fryer goed te gebruiken en te onderhouden
Een arts in het Verenigd Koninkrijk benadrukte voor zijn TikTok-volgers het belang van grondig schoonmaken en onderhouden van de air fryer. Volgens Dr. Karan Rajan zijn air fryers bedekt met stoffen die perfluoralkyl-chemicaliën (PFAS) worden genoemd. PFAS worden gebruikt in voedselverpakkingen, persoonlijke verzorgingsproducten, kookgerei met antiaanbaklaag en tapijten.

Waarom je je air fryer niet onder keukenkastjes moet plaatsen

De American Cancer Society stelt dat PFAS een gezondheidsrisico kunnen vormen omdat ze niet gemakkelijk worden afgebroken en lange tijd in het milieu en in het menselijk lichaam kunnen achterblijven.

Hoe kan PFAS de gezondheid beïnvloeden?

Laboratoriumstudies bij dieren toonden aan dat blootstelling aan PFAS het risico op bepaalde tumoren verhoogde, waaronder die van de lever, borst en alvleesklier.

Andere studies suggereren mogelijke verbanden met andere kankers, maar er is meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Nuttige tips

Dr. Karan legt uit dat er alleen een potentieel probleem is als de antiaanbaklaag op de friteuse beschadigd is. Voor extra veiligheid kun je kiezen voor een air fryer met een keramische of roestvrijstalen coating.

Bij het koken en schoonmaken is het raadzaam om krassen op de air fryer te vermijden om het risico te minimaliseren dat de coating in je eten terechtkomt.

Airfryers kunnen een handige en voordelige kookoptie zijn, maar het is belangrijk dat ze op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden. Slijp de coating niet te fijn en kies een friteuse van veilige materialen.

Leave a Response